18 december 2014

Research nieuwe biobased toepassingen glycerine en plantaardige olie

Iowa State University ontvangt 1 miljoen dollar voor onderzoek naar nieuwe toepassingen van glycerine. De ETH Univeristeit in Zurich, Zwitserland, heeft een methode ontwikkeld om PLA te maken uit glycerine. En last but not least een bericht over de BioCentury Research Farm die een pilot plant bouwt voor polymeren op basis van plantaardige olie als vervanger van butadieen.

Iowa State University in de Verenigde Staten ontvangt 1 miljoen dollar voor onderzoek naar nieuwe toepassingen van glycerine. Het onderzoek richt zich op drie toepassingsgebieden:

  1. Productie van vezelplaten
  2. Drukgevoelige lijmen zoals bekend van post-its
  3. Watergebaseerde rubbercement bijvoorbeeld voor het lijmen van schoenzolen

Klik hier voor meer informatie. 

Polymelkzuur is een biologisch afbreekbaar plastic vooral gebruikt voor de verpakking. In Nederland timmert vooral Corbion, ontstaan uit de CSM, aan de weg met PLA uit suikers. Maar om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, hebben ETH onderzoekers een milieuvriendelijk proces ontwikkeld om grote hoeveelheden melkzuur uit glycerol te maken, een bijproduct van de productie van biodiesel.

Klik hier voor meer informatie. 

De BioCentury Research Farm, eveneens in Iowa, VS, wordt een pilotplant gebouwd voor de productie van biopolymeren op basis van plantaardige olie. De pilotplant kan 500 kg per dag produceren. De biopolymeren zijn afgeleid van binnenland geproduceerde plantaardige oliën en kunnen een vervanger zijn van het traditioneel gebruikte butadieen (een materiaal dat uit Europa en Azië moeten worden geïmporteerd), dat van oudsher wordt gebruikt om thermoplastische elastomeren te maken. Tegen de zomer van 2015 kunnen de eerste proeven resultaat opleveren is de planning.

Klik hier voor meer informatie. 

Laatst gewijzigd: 18 december 2014