Review: minder risico op coronaire hartziekten door vervanging verzadigde vetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren

Het verlagen van de inname van verzadigde vetzuren geeft een kleine, maar belangrijke verlaging op het risico op coronaire hartziekten. Dat blijkt uit een review bestaande uit 15 studies met meer dan 59.000 deelnemers.

De resultaten
Uit de review blijkt dat het verlagen van de inname van verzadigd vet het risico op coronaire hartziekten verlaagt. Het effect op overlijden door coronaire hartziekten was niet duidelijk. Er is enig bewijs dat de verlaging van de inname van verzadigde vetzuren de kans op een myocardinfarct verlaagt en er is geen effect gevonden op de kans op het krijgen van een beroerte.

Vervanging
De onderzoekers hebben onderzocht wat de beste strategie is voor het verlagen van de verzadigd vetinname. Uit de review blijkt dat de verlaging van het risico op het krijgen van coronaire hartziekten vooral plaatsvindt bij het vervangen van verzadigde vetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren. Er is geen effect gezien bij het vervangen van verzadigde vetzuren door koolhydraten of eiwit. Het effect van de vervanging door enkelvoudig onverzadigde vetzuren was niet duidelijk.

De mate van vervanging van verzadigde vetzuren heeft waarschijnlijk een positief effect op de mate waarin het cholesterolgehalte daalt. Ook hebben de onderzoekers geconstateerd dat er waarschijnlijk een betere bescherming is tegen coronaire hartziekten als je meer verzadigde vetzuren vervangt door meervoudig onverzadigde vetzuren. Er zijn geen nadelen geconstateerd van de verlaging van de verzadigd vetinname op kanker of bloeddruk, terwijl het effect op het gewicht en de BMI positief lijkt.

Conclusies
Uit deze review blijkt dat vervanging van verzadigde vetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren een kleine maar belangrijke verlaging oplevert op het risico op coronaire hartziekten. Vervanging door koolhydraten lijkt niet zinvol en het effect van vervanging door enkelvoudig onverzadigde vetzuren is niet duidelijk. In leefstijladviezen aan iedereen met een risico op coronaire hartziekten blijft het advies om verzadigde vetzuren zoveel mogelijk te vervangen door (meervoudig) onverzadigde vetzuren belangrijk.

Klik hier voor de samenvatting van het onderzoek.

 

Laatst gewijzigd: 24 juni 2015