Richtlijnen Voedingscentrum om kantines gezonder te maken

Het Voedingscentrum heeft richtlijnen voor sportverenigingen ontwikkeld om de kantine te voorzien van een gezonder aanbod, die ook in andere kantines kunnen worden toegepast. Een van de richtlijnen is: ‘Als er wordt gefrituurd, dan in vloeibaar frituurvet’.

Voor alle kantines geldt:

  1. In elke aangeboden productgroep wordt op z’n minst één betere optie aangeboden.
  2. Betere opties krijgen een prominente plaats.
  3. Water drinken wordt gestimuleerd.
  4. Áls er wordt gefrituurd, dan in vloeibaar vet.
  5. De visie rondom deze onderwerpen is vastgelegd in het beleid of de filosofie van de school, de vereniging of het bedrijf.

Het Voedingscentrum heeft de richtlijnen in opdracht van het ministerie van VWS samengesteld. In de Richtlijnen Gezondere Sportkantines zijn 3 niveaus gedefinieerd: Brons, Zilver en Goud. Hoe ‘edeler’ het metaal, hoe gezonder de uitstraling is van het zichtbare aanbod in de kantine. Niet alleen in de uitgestalde producten en in de automaten. Ook de menukaart, het prijsbord en andere uitingen dragen hier aan bij.

Download hier de folder  Gezonder eten in kantines: dát willen we

Laatst gewijzigd: 17 juni 2014