Home
Zoeken Menu

SLAOLIE

Slaolie heeft een plantaardige oorsprong, maar wordt niet gewonnen uit sla. Ook heeft de naam niets te maken met de salades waarin de olie vaak wordt gebruikt. Slaolie is een mengsel van verschillende plantaardige oliën. Meestal worden sojaolie en raapzaadolie gebruikt.

De naam slaolie is afgeleid van het eeuwenoude gebruik om olie uit zaden te slaan. Het proces van het olie slaan gebeurde in vroeger door olieslagers in oliemolens. Aanvankelijk waren dat handmolens en rosmolens (aangedreven door een paard of een ezel) en later, vanaf de 16e eeuw werden in Nederland windmolens gebouwd die als oliemolen werden gebruikt.

De zaden waaruit de olie werd gewonnen werden niet daadwerkelijk geslagen. Het ging als volgt. Eerst werden de zaden onder grote draaiende molenstenen gemalen, waarna de olie uit het warm gemaakte meel werd geperst met behulp van heien en wiggen.

Op deze video is dat goed te zien.

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

Plantaardig

Sojaolie: geschikt voor bijna alle keukendoeleinden

In het Chinese keizerrijk werd soja beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. Tegenwoordig komt de meeste soja uit Noord- en Zuid-Amerika.

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

Gewas

Koolzaad- en raapzaadolie

De akkers met koolzaad of raapzaad leveren elk voorjaar opnieuw prachtige gele velden op. Na de bloeiperiode vormt de plant zaden. De plantaardige olie die uit de zaden van de bloemen wordt geperst wordt als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes.

Lees meer