Themabijeenkomst Milieu en Biobased Economy 9 Juni 2015

MVO organiseert regelmatig een themabijeenkomst voor haar leden. Deze bijeenkomst combineert twee onderwerpen uit de sfeer van duurzame bedrijfsvoering: milieu en biobased economy. De bijeenkomsten zijn bedoeld om de laatste ontwikkelingen voor het voetlicht te brengen en met elkaar van gedachten te wisselen.

Het ochtendprogramma staat in teken van milieu- en energie-efficiency. Via presentaties en discussie zoeken we de dialoog over de ontwikkelingen binnen dit thema, over de activiteiten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen  en meer specifiek over de gevolgen van de aangescherpte asbestregelgeving voor MVO-bedrijven. Tevens is er aandacht voor het energie-efficiencyconvenant (MJA). Procesefficiencyverbeteringen worden steeds moeilijker te realiseren. Hoe gaan we als sector het verschil maken in de toekomst?

Het middagprogramma staat in teken van de biobased economy (inclusief het beleidsterrein biobrandstoffen). Oliën en vetten vinden hun weg naar vele technische toepassingen. En er komt steeds meer belangstelling voor deze hernieuwbare grondstoffen. Biodiesel is momenteel veruit de grootste toepassing. We gaan deze dag in op de beleidsontwikkelingen voor de korte en middellange termijn, zowel in de EU als Nederland. Experts van Wageningen Universiteit geven inzicht in de meest recente ontwikkelingen op het vlak van onderzoek. Tot slot is er aandacht voor nieuwe grondstoffen: vetzuren verkregen via fermentatie en via olie uit algen.

Programma

9.30

Ontvangst

10.00

Opening door dagvoorzitterChris Linderman, Vice-voorzitter Werkgroep Duurzame Ontwikkeling van MVO, Simadan Holding

 

Thema milieu

10.10

Nieuwe wetgeving van invloed op asbest in de MVO-industrie Gert Prins, IOI Loders Croklaan

10.40

MJA: van procesefficiency naar innovatie Frank Bergmans, MVO

11.10

Quarterback: Het bouwen van een biovergistingsinstallatie  Danny Zwakhals, Croda

11.40

Monitoring duurzaamheid/maatschappelijk verantwoord ondernemen; nut of noodzaak?Eddy Esselink, MVO

12.10

Netwerklunch

 

Thema biobased economy

13.15

Biobased economy en afvalregelgeving: afval of bijproductFrank Bergmans, MVO

13.45

Ontwikkelingen biobrandstoffenbeleid  Frans Claassen, MVO

14.15

Vetzuren uit etensresten als grondstof voor oleochemicalsNiels van Stralen, Chaincraft

14.45

Samenwerking met Wageningen UR en TNO op het vlak van biobased economyRolf Blaauw, Wageningen UR  Maurits Burgering, TNO

15.30

Vetzuren uit algenRene Wijffels, AlgaePARC, Wageningen UR

16.00

AfsluitingChris Linderman, Vice-voorzitter Werkgroep Duurzame Ontwikkeling van MVO, Simadan Holding

 

De dag is bedoeld voor alle personen die bij MVO-lidbedrijven verantwoordelijk zijn voor milieu-, energie- en biobased / biobrandstof aspecten. De dag is opgesplitst in een ochtend- en middagprogramma waarvoor men zich apart kan aanmelden. Tijdens de lunch is er gelegenheid tot netwerken.

Bent u lid en wilt u zich aanmelden? Klik dan hier.

 

 

Laatst gewijzigd: 29 april 2015