27 oktober 2016

Transvetzuren zijn geen issue meer in de Nederlandse voeding Wettelijke EU-limiet op transvetzuren welkom maar voor Nederland niet meer nodig

Gisteren (26-10) is in het Europees Parlement gestemd vóór een wettelijke limiet op transvetzuren in de voeding. De berichtgeving hierover suggereert dat ook de Nederlandse voeding nog aanzienlijke hoeveelheden transvetzuren bevat. Dit is echter niet het geval. In haar rapport ‘Richtlijnen Goede Voeding’ dat eind vorig jaar verscheen geeft de Nederlandse Gezondheidsraad aan dat de inname al heel laag is.

MVO pleit namens de oliën- en vettenindustrie in Nederland al geruime tijd voor een wettelijke limiet. Een limiet zal zorgen voor een gezondere voeding in de landen waar de inname van transvetten nu nog hoog is, dat betreft met name de Oost-Europese landen. In Nederland heeft de industrie zelf haar verantwoordelijkheid genomen en het gehalte transvetzuren in haar producten teruggebracht. Maar deze zelfregulering heeft niet in alle Europese landen zo plaatsgevonden.

Op initiatief van de oliën- en vettensector heeft de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling (actief tussen 2004 en 2010) het gehalte transvetzuren in de voeding fors doen dalen. Reden voor de Gezondheidsraad om te constateren dat de inname van transvetzuren voldoende laag is. De Gezondheidsraad baseert zich op cijfers uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Hieruit blijkt dat zeker 95% van de bevolking beneden de norm zit van 1 energieprocent transvetzuren. De gemiddelde inname bedraagt 0.5 energieprocent.

Uit de berichtgeving wordt duidelijk hoe weinig kennis er is over transvetzuren. Niet veel mensen weten dat het transvetzuurgehalte in de Nederlandse voeding al heel erg laag is. Ook weten niet veel mensen dat transvetzuren uit vlees en zuivel bij gelijke inname ook gelijke negatieve effecten vertonen als transvetzuren uit andere producten. En dat de inname van transvetzuren in Nederland inmiddels voor meer dan de helft uit deze dierlijke transvetzuren bestaat.

Klik hier voor meer informatie over de uitgangspunten van MVO met betrekking tot transvetzuren.

Klik hier voor de Richtlijnen Goede Voeding van de Nederlandse Gezondheidsraad

Voor meer informatie neemt contact op met Nicole Vervaet (perswoordvoering) via emailadres vervaet@mvo.nl of via telnr. 06 5370 21 62.

 

 

Laatst gewijzigd: 27 oktober 2016