Verantwoorde soja voor Milieukeur-varkens

Milieukeur-varkens krijgen sinds 1 juli alleen nog voer voorgeschoteld met verantwoord geproduceerde soja. Vion gaat daarnaast ook verantwoorde soja toepassen voor het Beter Leven varkensvlees dat zij produceren.

Om te zorgen dat soja meer verantwoord wordt geproduceerd, maakten de Nederlandse varkenssector, maatschappelijke organisaties, supermarkten en de veevoersector in 2011 onder noemer Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) afspraken. Onder de principes van RTRS vallen aandacht voor natuurbehoud, verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, biodiversiteit, goede arbeidsomstandigheden, een goede relatie met lokale gemeenschappen en het naleven van alle lokale en nationale wetten. In Nederland is de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja actief.

Soja
Soja is een van de belangrijkste landbouwgewassen in de wereld. Het is een essentiële grondstof voor levensmiddelen. Soja heeft een hoog eiwit- en vetgehalte. Het grootste deel van de sojaoogst levert sojameel en sojaolie op. Het eiwitrijke sojameel is een belangrijke grondstof voor diervoer voor onder andere varkens, pluimvee en rundvee.

Solidaridad, Wereld Natuur Fonds en Natuur & Milieu juichen dit initiatief van de Milieukeur-varkensproducenten toe. Het Milieukeur-varkensvlees wordt geproduceerd door de ruim 150 varkenshouders van de ketens Groothedde, Van Rooi Meat en Vion en is onder meer te koop bij Jumbo supermarkten.Vion heeft onlangs RTRS certificaten aangekocht waarmee de verantwoorde soja voor de productie van Beter Leven en Milieukeur vlees wordt afgedekt.

Laatst gewijzigd: 16 juli 2014