17 september 2015

Vette top 10 en VETstrijd voor meer inzameling gebruikte vetten en oliën

In 2015 houdt de campagne ‘Frituurvet, Recycle Het!’, initiatief van het MVO, twee wedstrijden om het inzamelen van gebruikte oliën en vetten te bevorderen.

De ‘Vette top 10’ is een wedstrijd tussen ruim vijftig kinderboerderijen die strijden om de titel ‘de Vetste kinderboerderij van 2015’. Wie aan het einde van het jaar het meeste oud (frituur)vet of olie heeft ingezameld wint. Tijdens de eerste editie in 2014 is er in totaal 13.120 kg gebruikt vet ingezameld op de deelnemende kinderboerderijen. Dit jaar is er in de eerste helft van 2015 al 10.584 kg aan gebruikte oliën en vetten ingeleverd, een mooie stijging ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Om het aspect van recycling zo veel mogelijk te benadrukken wordt ook het inzamelen van kleine elektrische apparaten en kleding betrokken. De wedstrijd wordt samen georganiseerd met KinderboerderijenActiefWeCycle en ReShare.

Ook is de inschrijving weer gestart voor de VETstrijd, een wedstrijd in vijf gemeenten. De wedstrijd vindt plaats tussen deelnemende scholen in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland en Westland. Scholen krijgen in de actieperiode een vergoeding voor iedere kilo ingezamelde vet en olie. Daarnaast ontvangt de school VETstrijdpunten voor iedere ingezamelde kilo per leerling, maar ook voor foto’s en filmpjes over de actie. Vorig jaar verzamelde de 10 deelnemende scholen 1130 kilogram gebruikte vetten en oliën in. De actieperiode loopt van december tot eind januari 2016 zodat de oliebollenperiode binnen de wedstrijdperiode valt en ouders van leerlingen extra aangespoord worden de gebruikte olie in te leveren. De VETstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met de campagne ‘Niet in het Riool!’ en stichting RIONED.

Het doel van de campagne ‘Frituurvet, Recycle Het!’ is om Nederland bewust te maken van de mogelijkheden en het nut om gebruikte vetten en oliën in te leveren en te recyclen. Gebruikte vetten en oliën kunnen onder andere gebruikt worden voor het maken van biobrandstof. Tevens voorkomt het inleveren verstoppingen in het riool door opgestapelde restjes vet. Dit is beter voor het milieu en scheelt veel geld in onderhoud en reparaties voor zowel consumenten als gemeenten. Klik hier voor meer informatie over de campagne.

Laatst gewijzigd: 17 september 2015