31 oktober 2016

Vinkje verdwijnt en Minister zet in op voedingsapp

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft besloten de toestemming van het gebruik van het Vinkje als voedingskeuzelogo te beëindigen met een overgangstermijn tot oktober 2017. De minister geeft de voorkeur aan een app die individuele consumenten voedingsinformatie geeft. Het Voedingscentrum heeft van het ministerie van VWS de opdracht gekregen de app te ontwikkelen. Er wordt nog wel onderzocht welke toegevoegde waarde het gebruik van een logo kan hebben naast de app.

Bedrijven die op dit moment het Vinkje op hun verpakkingen gebruiken krijgen een overgangstermijn van 12 maanden voor het uitfaseren van het gebruik van het Vinkje. Na deze overgangsperiode mag het Vinkje niet meer op verpakkingen staan.

De nieuwe app van het Voedingscentrum is iets anders dan het Vinkje: de app zal meer en persoonlijkere informatie geven bijvoorbeeld over allergenen. Consumenten kunnen met de app barcodes van producten scannen en op basis daarvan producten vergelijken. De app laat dan bijvoorbeeld de voedingswaarde, ingrediënten en allergenen van het product zien en geeft aan of een product binnen de Schijf van Vijf past.

De lancering van de app zal in 3 stappen plaatshebben. Bij elke versie doet het Voedingscentrum consumentenonderzoek om de begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid te testen. De eerste versie van de app zal eind januari 2017 verschijnen. Het Voedingscentrum verwacht van start te gaan met zo’n 20.000 producten.

In de tweede versie worden de keuzemogelijkheden uitgebreid en ook het aantal producten zal meer zijn. Voor de laatste versie die eind 2017 wordt gelanceerd, is het streven dat alle producten uit de supermarkten (150.000 producten) in de app staan. In deze laatste fase van de ontwikkeling zal de app ook gezondere alternatieven voor gescande producten aanbieden.

Eerdere berichtgeving hierover vindt u hier.

Laatst gewijzigd: 31 oktober 2016