Zweden wil vitamine D inname bevolking verhogen

Het Zweedse nationale bureau voor de Voeding Livsmedelsverket heeft op 9 mei 2017 opnieuw een ontwerp-besluit aangemeld bij de Europese Commissie over verplichte verrijking van diverse voedingsmiddelen met vitamine D, waaronder (vloeibare) margarines. Het doel van het voorstel is het verhogen van de vitamine D inname van de Zweedse bevolking.

Voorstel
De Zweedse aankondiging bevat voorschriften voor verplichte verrijking van drie productgroepen:

  • Consumptiemelk, gelijkwaardige lactosevrije en plantaardige producten: 0,95-1,10 microgram vitamine D per 100 gram.
  • Gefermenteerde producten en gelijkwaardige plantaardige producten: 0,75-1,10 microgram vitamine D per 100 gram (omvat tevens gearomatiseerde producten).
  • Margarine en melanges, evenals vloeibare varianten: 19,5-21,0 microgram vitamine D per 100 gram.

Uitzondering voorstel
Er bestaan uitzonderingen voor niet-ecologische producten die in de handel zijn gebracht of zijn geproduceerd in een andere EU-lidstaat, voor producten die zijn geproduceerd in Zweden, maar zijn bestemd voor de buitenlandse markt, voor producten met een hoger vitaminegehalte op grond van een goedkeuring als nieuw voedingsmiddel en voor kleinschalige activiteiten.

Tweede notificatie
Volgens de huidige wetgeving in Zweden geldt er alleen een verplichting voor de vitamine D verrijking van melk (0,38 – 0,5 microgram/ 100 gram) en voor de verrijking met vitamine D van margarines en melanges (7,5 – 10 microgram/ 100 gram). Vorig jaar heeft Zweden al een uitbreiding genotificeerd bij de Europese Commissie om de verplichte verrijking van vitamine D aan voedingsmiddelen uit te breiden. De Europese Commissie heeft toen een verzoek tot wijziging ingediend bij Zweden over de regels inzake biologische producten. Deze wijziging betekende een vertraging voor het Zweedse wetsvoorstel, die in de herfst van 2016 in werking zou treden. Een herzien ontwerp-besluit is nu dus voorgelegd aan de Europese Commissie. Download hier het ontwerp-besluit.

Bezwaar
Er is een mogelijkheid voor het aantekenen van bezwaar tegen dit besluit via de website van de Europese Commissie.

Nederland
Vitamine D is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. In Nederland mag aan voedingsmiddelen vitamine D worden toegevoegd, waarbij een maximaal verrijkingsniveau geldt van 4,5 microgram/100 kilocalorieën. Verder is middels het vitamineringsconvenant  geregeld dat alle margarineproducten worden verrijkt met 7,5 microgram per 100 gram eindproduct.  Meer informatie over de toevoeging van vitaminen en mineralen vindt u hier

 

Laatst gewijzigd: 18 mei 2017