Home
Zoeken Menu

VETTE FEITEN

Video

Hoe groeien de pinda's van arachideolie?

Arachideolie wordt geperst uit pinda's. Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Ze zijn bijzonder want ze groeien onder de grond. Weet je hoe? Kijk naar deze video.

gezondheid

20 vragen over vet

Oliën en vetten zijn belangrijk voor onze gezondheid. In een gezonde voeding komt ongeveer 1/3 van alle calorieën uit vet. Daarom 20 vragen én antwoorden over vet en gezondheid.

Bestellen

Infokaart voedingswaarden A-merken

De infokaart Voedingswaarden A-merken is de meestgebruikte informatiekaart door diëtisten en praktijkondersteuners. De geheel herziene versie is nu te bestellen.

Voedingswaarden

Overzicht voedingswaarden margarineproducten

Het assortiment margarineproducten in de supermarkt wordt steeds groter. De producten variëren in vetgehalte, maar ook in vetzuursamenstelling. Wat zijn de verschillen?

Meer informatie
Recept

Zelf margarine maken

Margarine maak je met een aantal simpele ingrediënten. Het is makkelijker dan je denkt. Door zelf extra's toe te voegen maak je iets bijzonders, bijvoorbeeld bieslook- of zelfs truffelmargarine.

Fabels of feiten

Kokosolie: stabiel en veelzijdig

Op internet en door foodies wordt kokosolie aangeprezen als een superfood met veel gezondheidsvoordelen. Is dat terecht? We zetten de feiten op een rij.

Recept

Koffietaart met walnoten

Toegegeven, het is een caloriebom, maar als je iets te vieren hebt gaat er niets boven een zelfgemaakte taart. Wij maakten ‘m met zachte vetten. Net zo lekker als het origineel van Jamie Oliver, maar gezonder.

Gezondheid

Vetten in een gezonde leefstijl

In een gezonde leefstijl spelen vetten een belangrijke rol. Vetten geven energie en zijn een bron van de vitamines A, D en E. Ook leveren ze essentiële vetzuren. Je lichaam heeft elke dag vetten nodig.

Natuurlijk

Dierlijk vet: alles wordt gebruikt

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.

Duurzaamheid

Het belang van duurzaamheid

De wereldbevolking groeit de komende decennia fors. Oliën- en vetten spelen een grote rol in de wereldvoedselvoorziening. Daarom wordt de duurzame teelt van grondstoffen steeds belangrijker.

Richtlijnen Goede Voeding

Gezondheidsraad: kies voor zachte vetten en plantaardige oliën

Vervang boter en harde margarine en harde bak- en braadproducten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën. Dat is een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om gezond te eten.

Meer informatie
Claims

Wat zijn de regels?

Onverzadigde vetten zijn goed voor je hart. Toch mag een fabrikant dat niet zomaar op de verpakking van een product zetten. Er zijn regels voor voedings- en gezondheidsclaims.

voor professionals

De vette koffer

De Vette Koffer is een hulpmiddel voor gezondheidsprofessionals om te gebruiken bij de communicatie over vetten. Het laat de verschillen zien van een aantal veelgebruikte oliën en vetten.

Factsheet

De natuurlijke oorsprong en veelzijdigheid van palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld en een belangrijke bron van vetten in onze voeding. Lees hier meer over de functionaliteit, gezondheid en duurzaamheid van palmolie.

Verantwoord Frituren

Deursticker 2016

3157 cafetaria's in Nederland serveren inmiddels in vloeibaar frituurvet gebakken frites en snacks. Want vloeibaar is beter! Je herkent de cafetaria’s onder meer aan het groene gevelschildje en de groene deursticker. Ook in 2016.

Kiezen en kopen

Olie en vet op het etiket

Op de verpakking van een product vind je infomatie over de ingredienten van een voedingsmiddel. Oliën en vetten worden in meer producten verwerkt dan je misschien denkt. Kijk maar eens op het etiket.