Home
Zoeken Menu
-

Vette feiten

Recept

De lekkerste oliebollen

Het recept van de oliebol komen we voor het eerst tegen in een kookboek uit 1746. Toen werden oliebollen gebakken in raapolie. Hoe maak je de lekkerste oliebollen? Welke olie is het meest geschikt om in te frituren?

inleverpunten

Lever je gebruikte olie en vet in voor recycling

Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten staat een gele container. Lever gebruikt frituurvet in bij een van de inzamelpunten bij jou in de buurt.

uitgelicht

Zonnebloem: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.

Lees meer
Duurzaamheid

Hoe lossen we problemen met palmolie op?

Palmolie wordt soms geboycot vanwege misstanden als ontbossing, milieuvervuiling of sociaaleconomische problemen. Is een boycot een goed idee?

Duurzaamheid

Milieuvriendelijke productie

De bedrijven in Nederland die oliën en vetten verwerken zetten concrete stappen om de milieuvoetafdruk te verlagen. Ze verminderen de CO2-uitstoot, besparen energie en bij- en restproducten krijgen een waardevolle bestemming.

Fabels of feiten

Kokosolie: stabiel en veelzijdig

Op internet en door foodies wordt kokosolie aangeprezen als een superfood met veel gezondheidsvoordelen. Is dat terecht? We zetten de feiten op een rij.

circulaire economie

Met duurzame biobrandstoffen minder CO2 uitstoot

Biobrandstoffen worden gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Ze zijn een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Biobrandstoffen worden gemaakt uit plantaardig materiaal of dierlijk vet, of uit afval.

Meer informatie
FUNCTIONALITEIT

Waarom zit er vet in een croissant?

Een croissant kun je zonder vet niet maken. Ook het type vet is van belang. Voor de structuur van de croissant is het nodig dat vet wordt gebruikt dat hard is bij kamertemperatuur.

Draaischijf

Het ene vet is het andere niet

In de supermarkt is er volop keuze in oliën en vetten voor op de boterham of in de pan. Wat zijn de verschillen? Deze draaischijf laat het zien én geeft informatie over de functionaliteit van vetten in voedingsmiddelen.

recept

Granola: al het goede van zaden, noten en olie

Goede vetten en andere belangrijke voedingsstoffen in een krokante mix. Dat is Granola. Maak het zelf met dit recept. Supersimpel en heerlijk in yoghurt of kwark!

gewas

Lijnzaad en lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt

 In het oude Egypte was lijnzaadolie al een onderdeel van de maaltijd. Lijnzaadolie heeft het hoogste gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren van alle oliën.

Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.

Gezond eten

Oliën & vetten in Schijf van Vijf

Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten zijn goed voor je lijf, zo bevestigen de laatste wetenschappelijke inzichten. Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond én duurzaam.