Home
Zoeken Menu
-

Vette feiten

recept

Brownies van zwarte bonen

Met zwarte bonen uit blik, cacao, plantaardige olie, ei en vijgen kun je verrassend lekkere brownies maken. Varieer met walnoten of rozijnen naar smaak voor een verantwoorde traktatie.

Waar komt visolie vandaan?

Deze vissen worden niet voor de olie gevangen, maar om vismeel van te maken, dat wordt gebruikt voor diervoeders. Visolie is eigenlijk een bijproduct. Maar wel met een waardevolle samenstelling.

Fabels of feiten

Kokosolie: stabiel en veelzijdig

Op internet en door foodies wordt kokosolie aangeprezen als een superfood met veel gezondheidsvoordelen. Is dat terecht? We zetten de feiten op een rij.

Koken en bakken met olie

Olie en zachte margarine zijn een gezonde en plantaardige vervanger van boter. Met deze tips en tricks worden je gerechten nóg lekkerder, gezonder en aantrekkelijker om te zien.

Gewas

Zonnebloemolie: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.

Draaischijf

Het ene vet is het andere niet

In de supermarkt is er volop keuze in oliën en vetten voor op de boterham of in de pan. Wat zijn de verschillen? Deze draaischijf laat het zien én geeft informatie over de functionaliteit van vetten in voedingsmiddelen.

Natuurlijk

Sesam open u

Misschien zijn de zaden van de sesamplant wel de allereerste zaden waar de mens olie uit perste. Zo’n 6000 jaar geleden gebeurde het al. Sesamzaad bestaat voor 40 tot 60% uit olie. De olie komt zowel uit rauwe als uit geroosterde zaden.

smaak en structuur

De essentiële rol van vet in ijs

Oliën en vetten hebben belangrijke functies in voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in ijs. Vet geeft ijs zijn romige structuur en zorgt ervoor dat we de rijke en vaak bijzondere smaak kunnen ervaren. IJs mag niet te snel smelten, maar ook niet te langzaam.

video

Een goed frietje, wat is dat eigenlijk?

Frites gebakken in plantaardige olie of vloeibaar frituurvet worden door net zoveel mensen lekker gevonden als patat dat in vast vet is gebakken. Maar vloeibaar is beter. Hier zie je waarom.

Gezond eten

Oliën en vetten in Schijf van Vijf

Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten zijn goed voor je lijf, zo bevestigen de laatste wetenschappelijke inzichten. Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond én duurzaam.

gezondheid

20 vragen over vet

Oliën en vetten zijn belangrijk voor onze gezondheid. In een gezonde voeding komt ongeveer 1/3 van alle calorieën uit vet. Daarom 20 vragen én antwoorden over vet en gezondheid.

Richtlijnen Goede Voeding

Gezondheidsraad: kies voor zachte vetten en plantaardige oliën

Vervang boter en harde margarine en harde bak- en braadproducten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën. Dat is een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om gezond te eten.

Meer informatie
Voor professionals

Infokaart transvetzuren

Transvetten komen in Nederland bijna niet meer in de voeding voor. Toch krijgen gezondheidsprofessionals er nog veel vragen over. Wat zijn de feiten?

gewas

84 procent van de palmolie in Nederland is duurzaam

Van alle palmolie die in 2015 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 84% duurzaam geproduceerd. Maar wat is duurzame palmolie eigenlijk?

Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.