Home
Zoeken Menu
-

Vette feiten

gewas

84 procent van de palmolie in Nederland is duurzaam

Van alle palmolie die in 2015 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 84% duurzaam geproduceerd. Maar wat is duurzame palmolie eigenlijk?

productinformatie

Biologische oliën en vetten

Veel oliën en vetten zijn ook in een biologische variant verkrijgbaar. Biologisch onderscheidt zich van gangbaar door extra eisen voor milieu en natuur. Hoe herken je biologische oliën en vetten?

recycling

Lever je gebruikte olie en vet in voor recycling

Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten staat een gele container. Lever gebruikt frituurvet in bij een van de inzamelpunten bij jou in de buurt.

Duurzaam

Bioplastics: ook onder de motorkap

Bioplastics zijn kunststoffen die worden gemaakt uit natuurlijke producten, bijvoorbeeld uit suiker, aardappelen of maïs. Ook oliën en vetten zijn erg geschikt om bioplastic van te maken.

Onderzoek

Nieuwe studie bevestigt: vervang verzadigd door onverzadigd

Als je verzadigd vet en transvet in je voeding vervangt door onverzadigd vet leef je langer, aldus onderzoek van Harvard School of Public Health.

DUURZAAMHEID

Topkeurmerk voor palmolie

Het keurmerk van de RSPO is door Milieu Centraal aangemerkt als een van de 11 topkeurmerken in Nederland. In levensmiddelen die het RSPO logo dragen is duurzame palmolie verwerkt.

uitzending gemist

Kaarsen gemaakt van dierlijk vet

De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt kaarsen die worden gemaakt van een hernieuwbare grondstof: dierlijk vet. Dierlijk vet is een bijproduct van de vleesproductie. Daarmee zijn de kaarsen duurzamer dan kaarsen van parafine.

Fabels of feiten

Kokosolie: stabiel en veelzijdig

Op internet en door foodies wordt kokosolie aangeprezen als een superfood met veel gezondheidsvoordelen. Is dat terecht? We zetten de feiten op een rij.

Draaischijf

Het ene vet is het andere niet

In de supermarkt is er volop keuze in oliën en vetten voor op de boterham of in de pan. Wat zijn de verschillen? Deze draaischijf laat het zien én geeft informatie over de functionaliteit van vetten in voedingsmiddelen.

Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.

voeding

Vetten en vitamines

Er zijn vier in vet oplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De vetoplosbare vitamines komen vooral voor in voedingsvetten.

Richtlijnen Goede Voeding

Gezondheidsraad: kies voor zachte vetten en plantaardige oliën

Vervang boter en harde margarine en harde bak- en braadproducten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën. Dat is een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om gezond te eten.

Meer informatie
Gezond eten

Oliën en vetten in Schijf van Vijf

Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten zijn goed voor je lijf, zo bevestigen de laatste wetenschappelijke inzichten. Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond én duurzaam.

Natuurlijk

Sesam open u

Misschien zijn de zaden van de sesamplant wel de allereerste zaden waar de mens olie uit perste. Zo’n 6000 jaar geleden gebeurde het al. Sesamzaad bestaat voor 40 tot 60% uit olie. De olie komt zowel uit rauwe als uit geroosterde zaden.

Gezond ontbijten

Lekker smeren

Tijdens het Nationaal Schoolontbijt krijgen kinderen op veel basisscholen een gezond ontbijtpakket met onder meer halvarine. Het besmeren van de boterham is een eenvoudige manier om goede vetten binnen te krijgen.