Home
Zoeken Menu
-

Vette feiten

goed doel!

Help Noud aan een hulphond

Frituurvet inzamelen om de zevenjarige Noud uit Zoetermeer aan een hulphond te helpen. Dat is de actie die Noud's moeder Froukje is gestart, en waar we vanuit de campagne "Frituurvet Recycle het!' graag een bijdrage aan leveren.

recycling

Nieuw inzamelmeubel bij kinderboerderijen

Het inleveren van gebruikt vet, kleding en elektrische apparatuur wordt steeds makkelijker. Binnenkort krijgen kinderboerderijen een nieuw inzamelmeubel. Ook voor gebruikt frituurvet.

recycling

Van gebruikt frituurvet naar biobrandstof

Gebruikte oliën en vetten krijgen een tweede leven als biobrandstof. Zo gebruiken we minder fossiele brandstof (aardolie en kolen) en verminderen we de uitstoot van CO2. Hier zie je hoe.

productinformatie

Biologische oliën en vetten

Veel oliën en vetten zijn ook in een biologische variant verkrijgbaar. Biologisch onderscheidt zich van gangbaar door extra eisen voor milieu en natuur. Hoe herken je biologische oliën en vetten?

gewas

84 procent van de palmolie in Nederland is duurzaam

Van alle palmolie die in 2015 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 84% duurzaam geproduceerd. Maar wat is duurzame palmolie eigenlijk?

uitzending gemist

Kaarsen gemaakt van dierlijk vet

De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt kaarsen die worden gemaakt van een hernieuwbare grondstof: dierlijk vet. Dierlijk vet is een bijproduct van de vleesproductie. Daarmee zijn de kaarsen duurzamer dan kaarsen van parafine.

Gewas

Zonnebloemolie: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.

Duurzaam

Bioplastics: ook onder de motorkap

Bioplastics zijn kunststoffen die worden gemaakt uit natuurlijke producten, bijvoorbeeld uit suiker, aardappelen of maïs. Ook oliën en vetten zijn erg geschikt om bioplastic van te maken.

DUURZAAMHEID

Topkeurmerk voor palmolie

Het keurmerk van de RSPO is door Milieu Centraal aangemerkt als een van de 11 topkeurmerken in Nederland. In levensmiddelen die het RSPO logo dragen is duurzame palmolie verwerkt.

gewas

Duurzame soja: belangrijke rol voor Nederland

Nederland is na China de grootste soja-importeur ter wereld en speelt daardoor een belangrijke rol bij de verduurzaming van de teelt. Hoe staat de duurzame sojateelt ervoor?

Draaischijf

Het ene vet is het andere niet

In de supermarkt is er volop keuze in oliën en vetten voor op de boterham of in de pan. Wat zijn de verschillen? Deze draaischijf laat het zien én geeft informatie over de functionaliteit van vetten in voedingsmiddelen.

Richtlijnen Goede Voeding

Gezondheidsraad: kies voor zachte vetten en plantaardige oliën

Vervang boter en harde margarine en harde bak- en braadproducten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën. Dat is een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om gezond te eten.

Meer informatie
Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.

Gezond eten

Oliën & vetten in Schijf van Vijf

Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten zijn goed voor je lijf, zo bevestigen de laatste wetenschappelijke inzichten. Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond én duurzaam.

Video

Hoe groeien de pinda's van arachideolie?

Arachideolie wordt geperst uit pinda's. Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Ze zijn bijzonder want ze groeien onder de grond. Weet je hoe? Kijk naar deze video.