Home
Zoeken Menu
-

Vette feiten

Gewas

Zonnebloemen: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.

recept

Romige frambozendressing

Deze heerlijke zomerse dagen vragen om groene salades. Maak vandaag een feestelijke dressing van frambozen, olijfolie, citroensap, magere yoghurt en munt.

smaak en structuur

De essentiële rol van vet in ijs

Oliën en vetten hebben belangrijke functies in voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in ijs. Vet geeft ijs zijn romige structuur en zorgt ervoor dat we de rijke en vaak bijzondere smaak kunnen ervaren. IJs mag niet te snel smelten, maar ook niet te langzaam.

Draaischijf

Het ene vet is het andere niet

In de supermarkt is er volop keuze in oliën en vetten voor op de boterham of in de pan. Wat zijn de verschillen? Deze draaischijf laat het zien én geeft informatie over de functionaliteit van vetten in voedingsmiddelen.

gewas

84 procent van de palmolie in Nederland is duurzaam

Van alle palmolie die in 2015 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 84% duurzaam geproduceerd. Maar wat is duurzame palmolie eigenlijk?

Gezond eten

Oliën en vetten in Schijf van Vijf

Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten zijn goed voor je lijf, zo bevestigen de laatste wetenschappelijke inzichten. Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond én duurzaam.

FUNCTIONALITEIT

Waarom zit er vet in een croissant?

Een croissant kun je zonder vet niet maken. Ook het type vet is van belang. Voor de structuur van de croissant is het nodig dat vet wordt gebruikt dat hard is bij kamertemperatuur.

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

gezondheid

20 vragen over vet

Oliën en vetten zijn belangrijk voor onze gezondheid. In een gezonde voeding komt ongeveer 1/3 van alle calorieën uit vet. Daarom 20 vragen én antwoorden over vet en gezondheid.

Voor professionals

Infokaart transvetzuren

Transvetten komen in Nederland bijna niet meer in de voeding voor. Toch krijgen gezondheidsprofessionals er nog veel vragen over. Wat zijn de feiten?

Vette feiten op Instagram

Elke vrijdag plaatsen we een recept van een overheerlijk gerecht met goede vetten op Instagram, en halverwege de week delen we een woensdagweetje. Volg ons voor recepten, inspiratie, feiten en fabels!

Richtlijnen Goede Voeding

Gezondheidsraad: kies voor zachte vetten en plantaardige oliën

Vervang boter en harde margarine en harde bak- en braadproducten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën. Dat is een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om gezond te eten.

Meer informatie
Gewas

Koolzaad-/raapzaadolie

De akkers van koolzaad leveren elk voorjaar opnieuw prachtige gele velden op. De plantaardige olie die uit de zaden van de bloemen wordt geperst wordt als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes.

Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.

gewas

Duurzame soja: belangrijke rol voor Nederland

Nederland is na China de grootste soja-importeur ter wereld en speelt daardoor een belangrijke rol bij de verduurzaming van de teelt. Hoe staat de duurzame sojateelt ervoor?