Home
Zoeken Menu
-

Vette feiten

gewas

90 procent van de palmolie in Nederland is duurzaam

Van alle palmolie die in 2016 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 90% duurzaam geproduceerd. Maar wat is duurzame palmolie eigenlijk?

Duurzaamheid

Milieuvriendelijke productie

De bedrijven in Nederland die oliën en vetten verwerken zetten concrete stappen om de milieuvoetafdruk te verlagen. Ze verminderen de CO2-uitstoot, besparen energie en bij- en restproducten krijgen een waardevolle bestemming.

circulaire economie

Met duurzame biobrandstoffen minder CO2 uitstoot

Biobrandstoffen worden gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Ze zijn een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Biobrandstoffen worden gemaakt uit plantaardig materiaal of dierlijk vet, of uit afval.

Meer informatie
kies gezond en lekker

Nieuwe folder over oliën en vetten

Oliën en vetten zijn belangrijk voor een optimale gezondheid en passen in een gezonde leefstijl. Alle informatie over smeren, bakken, braden en frituren vind je in een nieuwe folder. Lees ‘m hier!

Gewas

Koolzaad-/raapzaadolie

De akkers van koolzaad leveren elk voorjaar opnieuw prachtige gele velden op. De plantaardige olie die uit de zaden van de bloemen wordt geperst wordt als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes.

Draaischijf

Het ene vet is het andere niet

In de supermarkt is er volop keuze in oliën en vetten voor op de boterham of in de pan. Wat zijn de verschillen? Deze draaischijf laat het zien én geeft informatie over de functionaliteit van vetten in voedingsmiddelen.

productinformatie

Biologische oliën en vetten

Veel oliën en vetten zijn ook in een biologische variant verkrijgbaar. Biologisch onderscheidt zich van gangbaar door extra eisen voor milieu en natuur. Hoe herken je biologische oliën en vetten?

recycling

Van gebruikt frituurvet naar biobrandstof

Gebruikte oliën en vetten krijgen een tweede leven als biobrandstof. Zo gebruiken we minder fossiele brandstof (aardolie en kolen) en verminderen we de uitstoot van CO2. Hier zie je hoe.

Gewas

Zonnebloemolie: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.

recycling

Nieuw inzamelmeubel bij kinderboerderijen

Het inleveren van gebruikt vet, kleding en elektrische apparatuur wordt steeds makkelijker. Binnenkort krijgen kinderboerderijen een nieuw inzamelmeubel. Ook voor gebruikt frituurvet.

Duurzaam

Bioplastics: ook onder de motorkap

Bioplastics zijn kunststoffen die worden gemaakt uit natuurlijke producten, bijvoorbeeld uit suiker, aardappelen of maïs. Ook oliën en vetten zijn erg geschikt om bioplastic van te maken.

gewas

Lijnzaad en lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt

 In het oude Egypte was lijnzaadolie al een onderdeel van de maaltijd. Lijnzaadolie heeft het hoogste gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren van alle oliën.

Richtlijnen Goede Voeding

Gezondheidsraad: kies voor zachte vetten en plantaardige oliën

Vervang boter en harde margarine en harde bak- en braadproducten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën. Dat is een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om gezond te eten.

Meer informatie
Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.

Gezond eten

Oliën & vetten in Schijf van Vijf

Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten zijn goed voor je lijf, zo bevestigen de laatste wetenschappelijke inzichten. Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond én duurzaam.

Video

Hoe groeien de pinda's van arachideolie?

Arachideolie wordt geperst uit pinda's. Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Ze zijn bijzonder want ze groeien onder de grond. Weet je hoe? Kijk naar deze video.