Home
Zoeken Menu
-

VETTE FEITEN

Professionals

MVO bij Diëtistendagen 2016

Op 8 en 9 april was MVO bij de NVD-Diëtistendagen. De stand werd goed bezocht en de diëtisten stelden ons kritische vragen. De meest gestelde vragen en de antwoorden vind je hier.

Bestellen

Nieuwe infomaterialen beschikbaar

Over omega-3 vetzuren, plantensterolen en transvetzuren zijn nieuwe infokaarten beschikbaar. Ook is er een nieuwe draaischijf. Deze zijn te downloaden en gratis te bestellen. 

Nieuwe schijf

Oliën en vetten in Schijf van Vijf

Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten zijn goed voor je lijf, zo bevestigen de laatste wetenschappelijke inzichten. Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond én duurzaam.

FUNCTIONALITEIT

Waarom zit er vet in een croissant?

Een croissant kun je zonder vet niet maken. Ook het type vet is van belang. Voor de structuur van de croissant is het nodig dat vet wordt gebruikt dat hard is bij kamertemperatuur.

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

gezondheid

20 vragen over vet

Oliën en vetten zijn belangrijk voor onze gezondheid. In een gezonde voeding komt ongeveer 1/3 van alle calorieën uit vet. Daarom 20 vragen én antwoorden over vet en gezondheid.

Recycling

Plantaardige olie maakt koffiebekers hernieuwbaar

Papieren wegwerpbekers zijn nu nog minder milieuvriendelijk dan plastic bekertjes. Plantaardige oliën brengen daar verandering in. Een nieuwe coating maakt papieren koffiebekers recyclebaar.

Informatie

Fact checking

Margarine is gezonder dan roomboter. Kokosolie is een wondermiddel. Olijfolie kun je niet verhitten. Iedereen heeft een mening over voeding en we delen onze ervaringen graag met elkaar. Maar klopt onze kennis wel? Zijn het fabels of feiten?

Fabels of feiten

Kokosolie: stabiel en veelzijdig

Op internet en door foodies wordt kokosolie aangeprezen als een superfood met veel gezondheidsvoordelen. Is dat terecht? We zetten de feiten op een rij.

Recept

Koffietaart met walnoten

Toegegeven, het is een caloriebom, maar als je iets te vieren hebt gaat er niets boven een zelfgemaakte taart. Wij maakten ‘m met zachte vetten. Net zo lekker als het origineel van Jamie Oliver, maar gezonder.

Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.

Gezondheid

Omega-3: wat is het effect en waar zit het in?

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor je gezondheid. Wat zijn omega-3 vetzuren precies, wat zijn de gezondheidseffecten en waar zitten ze in?

Richtlijnen Goede Voeding

Gezondheidsraad: kies voor zachte vetten en plantaardige oliën

Vervang boter en harde margarine en harde bak- en braadproducten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën. Dat is een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om gezond te eten.

Meer informatie
Duurzaamheid

Het belang van duurzaamheid

De wereldbevolking groeit de komende decennia fors. Oliën- en vetten spelen een grote rol in de wereldvoedselvoorziening. Daarom wordt de duurzame teelt van grondstoffen steeds belangrijker.

ACTUEEL

Waarom een besmeerde boterham gezond is

Brood is een bron van belangrijke voedingsstoffen. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag brood te eten én je boterham te besmeren met halvarine of margarine.