Home
Zoeken Menu
-

Vette feiten

recept

Olijfolie met kruiden

Lees hier hoe je je olijfolie éxtra lekker maakt, door er kruiden aan toe te voegen. Binnen 10 minuten is je kruidige olijfolie klaar om als dressing te gebruiken of om brood in te dippen. Enjoy!

voeding

Vetten en vitamines

Er zijn vier in vet oplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De vetoplosbare vitamines komen vooral voor in voedingsvetten.

gewas

Lijnzaad en lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt

 In het oude Egypte was lijnzaadolie al een onderdeel van de maaltijd. Lijnzaadolie heeft het hoogste gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren van alle oliën.

Fabels of feiten

Kokosolie: stabiel en veelzijdig

Op internet en door foodies wordt kokosolie aangeprezen als een superfood met veel gezondheidsvoordelen. Is dat terecht? We zetten de feiten op een rij.

Waar komt visolie vandaan?

Deze vissen worden niet voor de olie gevangen, maar om vismeel van te maken, dat wordt gebruikt voor diervoeders. Visolie is eigenlijk een bijproduct. Maar wel met een waardevolle samenstelling.

Draaischijf

Het ene vet is het andere niet

In de supermarkt is er volop keuze in oliën en vetten voor op de boterham of in de pan. Wat zijn de verschillen? Deze draaischijf laat het zien én geeft informatie over de functionaliteit van vetten in voedingsmiddelen.

smaak en structuur

De essentiële rol van vet in ijs

Oliën en vetten hebben belangrijke functies in voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in ijs. Vet geeft ijs zijn romige structuur en zorgt ervoor dat we de rijke en vaak bijzondere smaak kunnen ervaren. IJs mag niet te snel smelten, maar ook niet te langzaam.

Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.

Gezond eten

Oliën en vetten in Schijf van Vijf

Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten zijn goed voor je lijf, zo bevestigen de laatste wetenschappelijke inzichten. Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond én duurzaam.

gezondheid

20 vragen over vet

Oliën en vetten zijn belangrijk voor onze gezondheid. In een gezonde voeding komt ongeveer 1/3 van alle calorieën uit vet. Daarom 20 vragen én antwoorden over vet en gezondheid.

Voor professionals

Infokaart transvetzuren

Transvetten komen in Nederland bijna niet meer in de voeding voor. Toch krijgen gezondheidsprofessionals er nog veel vragen over. Wat zijn de feiten?

Richtlijnen Goede Voeding

Gezondheidsraad: kies voor zachte vetten en plantaardige oliën

Vervang boter en harde margarine en harde bak- en braadproducten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën. Dat is een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om gezond te eten.

Meer informatie
Duurzaam

Bioplastics: ook onder de motorkap

Bioplastics zijn kunststoffen die worden gemaakt uit natuurlijke producten, bijvoorbeeld uit suiker, aardappelen of maïs. Ook oliën en vetten zijn erg geschikt om bioplastic van te maken.

gewas

84 procent van de palmolie in Nederland is duurzaam

Van alle palmolie die in 2015 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 84% duurzaam geproduceerd. Maar wat is duurzame palmolie eigenlijk?

productinformatie

Biologische oliën en vetten

Veel oliën en vetten zijn ook in een biologische variant verkrijgbaar. Biologisch onderscheidt zich van gangbaar door extra eisen voor milieu en natuur. Hoe herken je biologische oliën en vetten?