MVO Netwerkevent: Duurzame productie en consumptie van oliën en vetten - spanningsveld tussen perceptie en realiteit?

De relatie tussen milieu, klimaat en onze gezondheid, en de manier waarop we grondstoffen en voedsel produceren, verhandelen en consumeren krijgt maatschappelijk, wetenschappelijk en politiek veel aandacht. Dit jaar kijken we tijdens het MVO Netwerkevent naar de uitdagingen die er zijn voor de oliën- en vettenketen, in het belang van een duurzaam, eerlijk en gezond voedselsysteem. 

Het MVO Netwerkevent is op dinsdag 9 november 2021, van 15:00 tot 19:30 uur in het Muntgebouw, Leidseweg 90 te Utrecht.

Uitdagingen

De Nederlandse oliën- en vettenketen is sterk internationaal georiënteerd en levert producten voor voedsel, diervoeder, oleochemie en biobrandstoffen. Verduurzaming van onze grondstofketens, waaronder palmolie en soja, is niet voor niets al ruim een decennium één van de prioriteiten van onze ketenorganisatie. Nederland loopt in Europa voorop als het gaat om consumptie en productie van duurzaam gecertificeerde oliezaden, oliën en vetten. Tegelijkertijd zien we dat het duurzaamheidsimago van onze grondstoffen fors onder druk staat en dat producenten en consumenten het gebruik ervan stoppen. Daar staat tegenover dat de vraag naar plantaardige en dierlijke oliën en vetten tot 2050 wereldwijd als gevolg van de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart zal verdubbelen. De productie hiervan levert een belangrijke bijdrage aan de sociaaleconomische ontwikkeling van de landen van oorsprong. Hoe gaan we om met deze uitdagingen? Het samenspel van overheden, producenten, industrie, maatschappelijke organisaties, burgers en niet te vergeten de politiek bepaalt hoe de oliën- en vettenmarkt eruit gaat zien.

Programma

15.00 - 15.30 Ontvangst en welkom door Frans Claassen, directeur van MVO
15.30 - 16.45 Onder leiding van dagvoorzitter en inspirator Katinka Abbenbroek (directeur Springtij en voorzitter Alliantie Verduurzaming Voedsel) gaan we het gesprek aan over onze uitdagingen op nationaal, Europees en mondiaal niveau met:

  • Erik Meijaard, Co-chair IUCN oil crops task force
  • Daan Wensing, CEO IDH - The Sustainable Trade Initiative
  • Nico Roozen, Honorary President Solidaridad en
  • Steven Collet, Ambassadeur bedrijfsleven en ontwikkelingssamenwerking en directeur Duurzame Economische Ontwikkeling, ministerie van Buitenlandse Zaken

16:45 - 17:15 Dialoog met het publiek
17:15 - 17:30 Dankwoord Henk Kant voor vertrekkend voorzitter Loek Favre
17.30 - 19:30 Hapjes en drankjes – mogelijkheid tot het nemen van afscheid van Loek Favre


Klik hier om u aan te melden

 

Laatst aangepast op 30 januari, 2023