Kenniscentrum

Elke dag gebruiken we, vaak zonder dat we er bij stil staan, producten waarin plantaardige oliën of dierlijke oliën en vetten zijn verwerkt. Oliën en vetten hebben een belangrijke rol in ons dagelijks leven.

Onze informatiematerialen voor gezondheidsprofessionals (voorheen Vette Feiten) kun je hier downloaden of bestellen.

Kenniscentrum
In de keuken en op tafel
Veelzijdig

In de keuken en op tafel

Margarine en halvarine worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen, namelijk plantaardige oliën. In de supermarkt is er volop keuze in oliën en vetten voor op de boterham of in de pan. Je hebt margarine, dieetmargarine, halvarine, dieethalvarine en lightproducten. Voor het bereiden van de warme maaltijd kun je margarineproducten of plantaardige oliën gebruiken. In de culinaire wereld wordt vanwege de smaak soms voor dierlijke vetten gekozen.

Olie en vet op het etiket
Veelzijdig

Olie en vet op het etiket

Op het etiket van een voedingsmiddel staat vaak een zogeheten voedingswaardedeclaratie. Er bestaan Europese regels voor het etiketteren van voedingsmiddelen. Levensmiddelenfabrikanten zijn verplicht om op het etiket van een voedingsmiddel aan te geven welke plantaardige olie in het product is gebruikt. Ook stoffen die allergische reacties of intoleranties veroorzaken moeten worden opgenomen in de lijst van ingrediënten.

In voedingsmiddelen
Veelzijdig

In voedingsmiddelen

In voedingsmiddelen hebben oliën en vetten belangrijke functies. De oliën die het meest worden gebruikt in de levensmiddelenindustrie zijn palmolie, sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Ook kokosolie, olijfolie, maïsolie en palmpitolie vind je in producten terug. Welke olie of vet is gebruikt, lees je op het etiket van het betreffende product. Waarom spelen vetten zo'n belangrijke rol?

Koken en bakken met olie
Veelzijdig

Koken en bakken met olie

Olie en vloeibare margarine zijn een gezonde en plantaardige vervanger van boter. Met deze tips en tricks worden je gerechten nóg gezonder, lekkerder en aantrekkelijker om te zien.

Harden/hydrogeneren
Veelzijdig

Harden/hydrogeneren

Harden of hydrogeneren is een techniek die als doel heeft de consistentie van het vet te wijzigen. Tijdens het hardingsproces worden waterstofatomen met behulp van een katalysator aan de onverzadigde dubbele bindingen in de vetzuren gekoppeld.

De rol van vet in ijs
Veelzijdig

De rol van vet in ijs

Behalve van vertrouwde smaken als aardbeien, banaan of vanille, kunnen we tegenwoordig genieten van steeds weer nieuwe en bijzondere ijsvarianten. Er zijn wel meer dan honderd ijssmaken. Vet geeft ijs zijn romige structuur en zorgt ervoor dat we de rijke en vaak bijzondere smaak kunnen ervaren.

Frituurvet
Veelzijdig

Frituurvet

Er zijn drie soorten producten waarin je kunt frituren: plantaardige olie, vloeibaar frituurvet en vast frituurvet. Hoe meer onverzadigde vetzuren een frituurproduct bevat, hoe vloeibaarder het product en hoe gezonder de samenstelling. Vandaar dat kiezen voor vloeibaar frituurvet of olie een verantwoorde keuze is en ook wordt aanbevolen door het Voedingscentrum.

Spelregels voor frituren
Veelzijdig

Spelregels voor frituren

Goed frituren is niet altijd eenvoudig. Hoe beter de olie of het vet wordt behandeld, hoe langer het meegaat. Om lekkere en verantwoord gefrituurde producten te bereiden let je op deze gebruiksregels.

In ons dagelijks leven
Veelzijdig

In ons dagelijks leven

Elke dag gebruiken we, vaak zonder dat we er bij stil staan, producten waarin plantaardige oliën of dierlijke oliën en vetten zijn verwerkt. Oliën en vetten hebben een belangrijke rol in ons dagelijks leven.

Houdbaarheid
Veelzijdig

Houdbaarheid

Oliën en vetten zijn relatief lang, maar niet onbeperkt houdbaar. De stabiliteit en kwaliteit van oliën en vetten worden beïnvloed door licht, lucht en temperatuur. Daarom kun je oliën en vetten het best goed afgesloten op een koele, donkere plek bewaren.

Omesteren
Veelzijdig

Omesteren

Bij omesteren worden de vetzuren in een olie herverdeeld over alle triglyceridemoleculen in de olie. Dit gebeurt op alle posities van alle triglyceriden. De vetzuren zelf veranderen niet. Het doel van omesteren is om bij een gelijkblijvende vetzuursamenstelling andere smelt- en kristallisatie-eigenschappen van de olie te krijgen oftewel een even smaakvol product te realiseren met een betere vetzuursamenstelling.

De scheikundige structuur
Veelzijdig

De scheikundige structuur

De stoffen die in de natuur voorkomen zijn te verdelen in organische en anorganische verbindingen. Voorbeelden van organische verbindingen zijn eiwitten en koolhydraten. Ook vet is zo'n organische verbinding.

Fractioneren
Veelzijdig

Fractioneren

Fractioneren is een technologie waarbij een vet gescheiden wordt in verschillende delen (fracties).