Kenniscentrum

Elke dag gebruiken we, vaak zonder dat we er bij stil staan, producten waarin plantaardige oliën of dierlijke oliën en vetten zijn verwerkt. Oliën en vetten hebben een belangrijke rol in ons dagelijks leven.

Onze informatiematerialen voor gezondheidsprofessionals (voorheen Vette Feiten) kun je hier downloaden of bestellen.

Kenniscentrum
Ter Perse
Gezondheidsprofessionals

Ter Perse

De Ter Perse is de MVO-nieuwsbrief voor gezondheidsprofessionals over vetten in de voeding en voedingswetenschap. De Ter Perse verschijnt twee keer per jaar en wordt verstuurd naar meer dan 1000 abonnees. De verschillende edities van de Ter Perse zijn hier beschikbaar. Ook kunt u zich op de gratis e-mail nieuwsbrief abonneren.

Informatiematerialen
Gezondheidsprofessionals

Informatiematerialen

Speciaal voor diëtisten, praktijkondersteuners, JGZ-professionals en andere geïnteresseerden, geeft MVO informatiematerialen uit. Deze infokaarten, brochures, posters en andere communicatiemiddelen zijn gratis te downloaden of te bestellen.

De MVO-draaischijf en -consumentenfolder in een nieuw jasje gestoken
Gezondheidsprofessionals

De MVO-draaischijf en -consumentenfolder in een nieuw jasje gestoken

De populaire consumentenfolder ‘Oliën en vetten: kies gezond en lekker’ en de draaischijf ‘Het ene vet is het andere niet’ zijn aangepast conform de huisstijl van MVO en de inhoud is waar nodig aangepast. Zo zijn de vetzuursamenstellingen van de oliën en vetten die zijn afgebeeld op de draaischijf gecontroleerd, en indien nodig verbeterd. Uiteraard geldt ook voor de herziene materialen dat ze volledig in lijn zijn met de adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.

Bewijs voor gezondheidsvoordelen van een gepersonaliseerde voeding
Gezondheidsprofessionals

Bewijs voor gezondheidsvoordelen van een gepersonaliseerde voeding

Gepersonaliseerde voeding lijkt voor velen nog iets voor de toekomst. Een recente studie uitgevoerd door onder andere de Wageningen Universiteit en Maastricht UMC+ toont echter overtuigend aan dat een gepersonaliseerd voedingspatroon gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel kan leiden tot belangrijke gezondheidsvoordelen.

Mogelijke relatie tussen vetten in het bloed en allergieën
Gezondheidsprofessionals

Mogelijke relatie tussen vetten in het bloed en allergieën

Soms bevestigt wetenschappelijk onderzoek wat we al vermoedden, andere keren worden we verrast door nieuwe inzichten. Nederlandse wetenschappers stuiten op een mogelijke relatie tussen het gehalte aan plasma triglyceriden in het bloed en het voorkomen van allergieën.

Omega 6-vetten; de huidige wetenschappelijke status?!
Gezondheidsprofessionals

Omega 6-vetten; de huidige wetenschappelijke status?!

Over omega 6 wordt veel geschreven en gediscussieerd. Sommigen waarschuwen dat omega 6-vetzuren ontstekingswaarden kunnen verhogen. Anderen vinden het een belangrijke bouwsteen in een hartvriendelijk voedingspatroon. Een systematisch review beschrijft de meest recente wetenschappelijke publicaties over de gezondheidseffecten van omega 6.

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten in de huisartsenpraktijk
Gezondheidsprofessionals

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten in de huisartsenpraktijk

Huisartsen gebruiken modellen om de kans te voorspellen dat een patiënt in de volgende tien jaar een cardiovasculair incident krijgt, zoals een hartinfarct of beroerte. Deze kansberekening wordt meegenomen in de discussie over vervolgstappen, zoals leefstijladvies en/of medicateuze behandeling. Recent Nederlands onderzoek toont aan dat de huidige modellen het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk onderschatten.

Gezonde vetten; belangrijke bouwstenen van het mediterrane dieet
Gezondheidsprofessionals

Gezonde vetten; belangrijke bouwstenen van het mediterrane dieet

Gezonder eten is bijna altijd effectief, zeker als er gekozen wordt voor een voedingspatroon met gezonde vetten. In een nieuwe Italiaanse studie volgden onderzoekers ruim 2000 personen gedurende 12 jaar. Degenen die in die periode overstapten naar een voeding met gezondere vetten en/of meer vezels bleken hun risico op hart-en vaatziekten te verlagen.

Nieuwe MVO-INFOKAART: Variatie in oliën en vetten
Gezondheidsprofessionals

Nieuwe MVO-INFOKAART: Variatie in oliën en vetten

De categorie ‘oliën en vetten’ is zeer divers; plantaardig of dierlijk, een tropische oorsprong of van de ‘koude bodem’, vast of vloeibaar, uit vruchten, bonen, noten, zaden, pitten, of van insecten, dieren of algen. Producten in deze categorie variëren in grote mate in toepassing, kleur, geur en smaak. MVO is nu een nieuwe infokaart aan het ontwikkelen die in één oogopslag een beeld geeft van de variëteit aan oliën en vetten en hun onderlinge verschillen in vetzuursamenstelling. De kaart is vanaf 14 December te bestellen via de bestelpagina op de MVO-website.

Gezondheidsverschillen tussen koolzaadolie en olijfolie
Gezondheidsprofessionals

Gezondheidsverschillen tussen koolzaadolie en olijfolie

Regelmatig wordt de vraag gesteld: welke oliën zijn het meest gezond? Nu hangt dit af van meerdere factoren, maar een recente meta-analyse onderzoekt welke oliesoort van twee veelgebruikte oliën - koolzaadolie of olijfolie - het meest effectief is in het verlagen van het serum bloedcholesterol bij volwassenen.

Plantaardig, dus gezond?
Gezondheidsprofessionals

Plantaardig, dus gezond?

In verschillende voedingsrichtlijnen wordt steeds vaker een meer plantaardige voeding geadviseerd, waaronder in de Nederlandse Richtlijnen Gezonde Voeding. Echter, een plantaardige voeding kan op verschillende manieren worden ingevuld. Is een plantaardig voedingspatroon altijd synoniem aan een gezond voedingspatroon?

Avocado’s in een gezond voedingspatroon
Gezondheidsprofessionals

Avocado’s in een gezond voedingspatroon

Avocado’s worden in Nederland veel gegeten. Voor velen vormen ze een smakelijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Avocado’s bevatten relatief veel olie; ongeveer 5 tot 23 gram per 100 gram vruchtvlees. Deze olie heeft een relatief hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten, en is daarmee wat vetzuursamenstelling betreft vergelijkbaar met olijfolie. Twee recente studies onderzoeken de gezondheidseffecten van avocado’s.