

Ter Perse
De Ter Perse is de MVO-nieuwsbrief voor gezondheidsprofessionals over vetten in de voeding en voedingswetenschap. De Ter Perse verschijnt twee keer per jaar en wordt verstuurd naar meer dan 1000 abonnees. De verschillende edities van de Ter Perse zijn hier beschikbaar. Ook kunt u zich op de gratis e-mail nieuwsbrief abonneren.

Informatiematerialen
Speciaal voor diëtisten, praktijkondersteuners, JGZ-professionals en andere geïnteresseerden, geeft MVO informatiematerialen uit. Deze infokaarten, brochures, posters en andere communicatiemiddelen zijn gratis te downloaden of te bestellen.

Nieuwe MVO-INFOKAART: Variatie in oliën en vetten
De categorie ‘oliën en vetten’ is zeer divers; plantaardig of dierlijk, een tropische oorsprong of van de ‘koude bodem’, vast of vloeibaar, uit vruchten, bonen, noten, zaden, pitten, of van insecten, dieren of algen. Producten in deze categorie variëren in grote mate in toepassing, kleur, geur en smaak. MVO is nu een nieuwe infokaart aan het ontwikkelen die in één oogopslag een beeld geeft van de variëteit aan oliën en vetten en hun onderlinge verschillen in vetzuursamenstelling. De kaart is vanaf 14 December te bestellen via de bestelpagina op de MVO-website.

Gezondheidsverschillen tussen koolzaadolie en olijfolie
Regelmatig wordt de vraag gesteld: welke oliën zijn het meest gezond? Nu hangt dit af van meerdere factoren, maar een recente meta-analyse onderzoekt welke oliesoort van twee veelgebruikte oliën - koolzaadolie of olijfolie - het meest effectief is in het verlagen van het serum bloedcholesterol bij volwassenen.

Plantaardig, dus gezond?
In verschillende voedingsrichtlijnen wordt steeds vaker een meer plantaardige voeding geadviseerd, waaronder in de Nederlandse Richtlijnen Gezonde Voeding. Echter, een plantaardige voeding kan op verschillende manieren worden ingevuld. Is een plantaardig voedingspatroon altijd synoniem aan een gezond voedingspatroon?

Avocado’s in een gezond voedingspatroon
Avocado’s worden in Nederland veel gegeten. Voor velen vormen ze een smakelijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Avocado’s bevatten relatief veel olie; ongeveer 5 tot 23 gram per 100 gram vruchtvlees. Deze olie heeft een relatief hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten, en is daarmee wat vetzuursamenstelling betreft vergelijkbaar met olijfolie. Twee recente studies onderzoeken de gezondheidseffecten van avocado’s.

Nutri-Score moet beter
MVO-oproep aan staatssecretaris Het voedselkeuzelogo Nutri-Score geeft met een score op de verpakking - variërend van een groene A tot een rode E - aan of een voedingsmiddel een gezonde(re) keuze is. Het algoritme dat deze score bepaalt, geeft als uitkomst dat smeer- en bereidingsvetten door hun relatief grote hoeveelheid vet zelden of nooit een A- of B-score krijgen. En dat terwijl de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf smeer- en bereidingsvetten juist aanraden. Ondanks dat het algoritme achter Nutri-Score inmiddels is verbeterd, vindt MVO dat nog niet genoeg. Voor de geloofwaardigheid van het logo en in het belang van de volksgezondheid is verdere verbetering van Nutri-Score absoluut noodzakelijk, bepleit MVO in een brief aan staatssecretaris Van Ooijen van VWS.

Geen verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatzieken! Toch…?
Soms worden er artikelen gepubliceerd met zulke opmerkelijke resultaten, dat ze onze blik op zaken veranderen. Recent werd er een artikel gepubliceerd met de resultaten van een uitgebreide systematische review naar de gezondheidseffecten van verzadigd vet. De auteurs stelden in de titel de prikkelende vraag of verzadigd vet wel de boosdoener is in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Brengt dit artikel een kentering teweeg in hoe we tegen verzadigd vet aankijken?

De MVO-gastlessen ‘Olie en vet’ zijn in mei weer van start gegaan
In 2022 staat MVO weer voor zo’n 10 tot 15 (basisschool)klassen. Inmiddels zijn de eerste gastlessen gegeven waarin kinderen veel leren over smeer- en bereidingsvetten. Deze lessen vallen binnen de Smaaklessen en Smaakmissies van het Voedseleducatie Platform (VEP). Behalve bij de gastlessen is MVO onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de ‘Smaakmissie Olie en vet’ en bij ‘Kok in de Klas’.

Hoog onverzadigde oliën en vooral ALA beïnvloeden de darmflora gunstig
Er wordt in toenemende mate onderzoek gedaan naar het darm-microbioom; naar de invloed van de voeding op de darmflora, en van de darmflora op de gezondheid. Ondertussen kennen we het positieve effect van alfa-linoleenzuur op het gehalte aan triglyceriden en LDL in het bloed en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten. Een recente studie toont het effect van oliën rijk aan omega 3-vetzuren op de darmgezondheid, en vindt interessante aanwijzingen voor verder onderzoek.

Al snackend je cholesterol verlagen?!
Een nieuwe studie uit januari van dit jaar, onderzoekt of het mogelijk is om al snackend het cholesterolgehalte effectief te verlagen bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, die geen statines kunnen of willen slikken. De conclusie? De zorgvuldig samengestelde en smakelijke snacks met vier cholesterolverlagende ingrediënten, waaronder alfa-linoleenzuur, kunnen mogelijk een belangrijke gezondheidsbijdrage leveren.

Plantaardige margarine levert belangrijke bijdrage aan de inname van micronutriënten
In Nederland is in een convenant tussen het ministerie van Volksgezondheid en voedselproducenten afgesproken om margarines en andere plantaardige vetten te verrijken met vitamine A en D. Deze verrijking gebeurt al sinds jaar en dag. Soms worden deze voedingsmiddelen ook vrijwillig verrijkt met andere micronutriënten, zoals foliumzuur, calcium of vitamine B2/6 of E. Onlangs concludeerden RIVM-onderzoekers in een wetenschappelijk rapport dat plantaardige margarine een belangrijke bijdrage levert aan de micronutriënt-inname in Nederland.