

Filmpje over margarine
Brood, daar zit wat op: margarine! Het hoort er dagelijks bij. Maar waar wordt margarine eigenlijk van gemaakt? Dat wordt uitgelegd in een nieuw filmpje van MVO gemaakt voor Smaakmissies van het Voedsel Educatie Platform. Ook wordt uitgelegd waarom margarine, oliën en vetten belangrijk zijn voor je gezondheid. En je leert zelf margarine maken!

Biodiesel levert bijdrage aan klimaatdoelen
Een van de oorzaken van klimaatverandering is het verbranden van fossiele brandstoffen. Om de opwarming van de aarde te stoppen, moeten we dus kiezen voor alternatieven. Biodiesel is op dit moment de enige brandstof die fossielvrij, hernieuwbaar én in voldoende mate beschikbaar is. Bovendien is het relatief goedkoop te produceren.

Waarom het boycotten van palmolie geen oplossing is
In supermarkten in Frankrijk en Italië kom je soms producten tegen met de vermelding 'sans huile de palme' of 'sensa olio di palma'. In Nederland zie je zo’n ‘zonder palmolie’-claim nauwelijks. Is het boycotten van palmolie een goed idee?

De MVO-draaischijf en -consumentenfolder in een nieuw jasje gestoken
De populaire consumentenfolder ‘Oliën en vetten: kies gezond en lekker’ en de draaischijf ‘Het ene vet is het andere niet’ zijn aangepast conform de huisstijl van MVO en de inhoud is waar nodig aangepast. Zo zijn de vetzuursamenstellingen van de oliën en vetten die zijn afgebeeld op de draaischijf gecontroleerd, en indien nodig verbeterd. Uiteraard geldt ook voor de herziene materialen dat ze volledig in lijn zijn met de adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.

Bewijs voor gezondheidsvoordelen van een gepersonaliseerde voeding
Gepersonaliseerde voeding lijkt voor velen nog iets voor de toekomst. Een recente studie uitgevoerd door onder andere de Wageningen Universiteit en Maastricht UMC+ toont echter overtuigend aan dat een gepersonaliseerd voedingspatroon gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel kan leiden tot belangrijke gezondheidsvoordelen.

Mogelijke relatie tussen vetten in het bloed en allergieën
Soms bevestigt wetenschappelijk onderzoek wat we al vermoedden, andere keren worden we verrast door nieuwe inzichten. Nederlandse wetenschappers stuiten op een mogelijke relatie tussen het gehalte aan plasma triglyceriden in het bloed en het voorkomen van allergieën.

Omega 6-vetten; de huidige wetenschappelijke status?!
Over omega 6 wordt veel geschreven en gediscussieerd. Sommigen waarschuwen dat omega 6-vetzuren ontstekingswaarden kunnen verhogen. Anderen vinden het een belangrijke bouwsteen in een hartvriendelijk voedingspatroon. Een systematisch review beschrijft de meest recente wetenschappelijke publicaties over de gezondheidseffecten van omega 6.

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten in de huisartsenpraktijk
Huisartsen gebruiken modellen om de kans te voorspellen dat een patiënt in de volgende tien jaar een cardiovasculair incident krijgt, zoals een hartinfarct of beroerte. Deze kansberekening wordt meegenomen in de discussie over vervolgstappen, zoals leefstijladvies en/of medicateuze behandeling. Recent Nederlands onderzoek toont aan dat de huidige modellen het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk onderschatten.

Gezonde vetten; belangrijke bouwstenen van het mediterrane dieet
Gezonder eten is bijna altijd effectief, zeker als er gekozen wordt voor een voedingspatroon met gezonde vetten. In een nieuwe Italiaanse studie volgden onderzoekers ruim 2000 personen gedurende 12 jaar. Degenen die in die periode overstapten naar een voeding met gezondere vetten en/of meer vezels bleken hun risico op hart-en vaatziekten te verlagen.

De inschrijving voor MVO-gastlessen op basisscholen is gestart
Ook in 2023 kunnen basisscholen zich weer aanmelden voor een MVO gastles over olien en vetten. Deze lessen vallen binnen de Smaaklessen en Smaakmissies van het Voedseleducatie Platform (VEP).

Nieuwe MVO-INFOKAART: Variatie in oliën en vetten
De categorie ‘oliën en vetten’ is zeer divers; plantaardig of dierlijk, een tropische oorsprong of van de ‘koude bodem’, vast of vloeibaar, uit vruchten, bonen, noten, zaden, pitten, of van insecten, dieren of algen. Producten in deze categorie variëren in grote mate in toepassing, kleur, geur en smaak. MVO is nu een nieuwe infokaart aan het ontwikkelen die in één oogopslag een beeld geeft van de variëteit aan oliën en vetten en hun onderlinge verschillen in vetzuursamenstelling. De kaart is vanaf 14 December te bestellen via de bestelpagina op de MVO-website.

Gezondheidsverschillen tussen koolzaadolie en olijfolie
Regelmatig wordt de vraag gesteld: welke oliën zijn het meest gezond? Nu hangt dit af van meerdere factoren, maar een recente meta-analyse onderzoekt welke oliesoort van twee veelgebruikte oliën - koolzaadolie of olijfolie - het meest effectief is in het verlagen van het serum bloedcholesterol bij volwassenen.

Plantaardig, dus gezond?
In verschillende voedingsrichtlijnen wordt steeds vaker een meer plantaardige voeding geadviseerd, waaronder in de Nederlandse Richtlijnen Gezonde Voeding. Echter, een plantaardige voeding kan op verschillende manieren worden ingevuld. Is een plantaardig voedingspatroon altijd synoniem aan een gezond voedingspatroon?