

Aandeel duurzame palmolie 90 procent
In 2020 was 90% van de in Nederland verwerkte palmolie in de voedingsmiddelenindustrie voor de binnen- en buitenlandse markt gecertificeerd duurzaam (RSPO). Dit blijkt uit het monitoringsrapport van de ‘Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil’ (DASPO).

Filmpje over margarine
Brood, daar zit wat op: margarine! Het hoort er dagelijks bij. Maar waar wordt margarine eigenlijk van gemaakt? Dat wordt uitgelegd in een nieuw filmpje van MVO gemaakt voor Smaakmissies van het Voedsel Educatie Platform. Ook wordt uitgelegd waarom margarine, oliën en vetten belangrijk zijn voor je gezondheid. En je leert zelf margarine maken!

Biodiesel levert bijdrage aan klimaatdoelen
Een van de oorzaken van klimaatverandering is het verbranden van fossiele brandstoffen. Om de opwarming van de aarde te stoppen, moeten we dus kiezen voor alternatieven. Biodiesel is op dit moment de enige brandstof die fossielvrij, hernieuwbaar én in voldoende mate beschikbaar is. Bovendien is het relatief goedkoop te produceren.

Nieuwe MVO-INFOKAART: Variatie in oliën en vetten
De categorie ‘oliën en vetten’ is zeer divers; plantaardig of dierlijk, een tropische oorsprong of van de ‘koude bodem’, vast of vloeibaar, uit vruchten, bonen, noten, zaden, pitten, of van insecten, dieren of algen. Producten in deze categorie variëren in grote mate in toepassing, kleur, geur en smaak. MVO is nu een nieuwe infokaart aan het ontwikkelen die in één oogopslag een beeld geeft van de variëteit aan oliën en vetten en hun onderlinge verschillen in vetzuursamenstelling. De kaart is vanaf 14 December te bestellen via de bestelpagina op de MVO-website.

Gezondheidsverschillen tussen koolzaadolie en olijfolie
Regelmatig wordt de vraag gesteld: welke oliën zijn het meest gezond? Nu hangt dit af van meerdere factoren, maar een recente meta-analyse onderzoekt welke oliesoort van twee veelgebruikte oliën - koolzaadolie of olijfolie - het meest effectief is in het verlagen van het serum bloedcholesterol bij volwassenen.

Plantaardig, dus gezond?
In verschillende voedingsrichtlijnen wordt steeds vaker een meer plantaardige voeding geadviseerd, waaronder in de Nederlandse Richtlijnen Gezonde Voeding. Echter, een plantaardige voeding kan op verschillende manieren worden ingevuld. Is een plantaardig voedingspatroon altijd synoniem aan een gezond voedingspatroon?

Avocado’s in een gezond voedingspatroon
Avocado’s worden in Nederland veel gegeten. Voor velen vormen ze een smakelijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Avocado’s bevatten relatief veel olie; ongeveer 5 tot 23 gram per 100 gram vruchtvlees. Deze olie heeft een relatief hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten, en is daarmee wat vetzuursamenstelling betreft vergelijkbaar met olijfolie. Twee recente studies onderzoeken de gezondheidseffecten van avocado’s.

Nutri-Score moet beter
MVO-oproep aan staatssecretaris Het voedselkeuzelogo Nutri-Score geeft met een score op de verpakking - variërend van een groene A tot een rode E - aan of een voedingsmiddel een gezonde(re) keuze is. Het algoritme dat deze score bepaalt, geeft als uitkomst dat smeer- en bereidingsvetten door hun relatief grote hoeveelheid vet zelden of nooit een A- of B-score krijgen. En dat terwijl de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf smeer- en bereidingsvetten juist aanraden. Ondanks dat het algoritme achter Nutri-Score inmiddels is verbeterd, vindt MVO dat nog niet genoeg. Voor de geloofwaardigheid van het logo en in het belang van de volksgezondheid is verdere verbetering van Nutri-Score absoluut noodzakelijk, bepleit MVO in een brief aan staatssecretaris Van Ooijen van VWS.

Geen verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatzieken! Toch…?
Soms worden er artikelen gepubliceerd met zulke opmerkelijke resultaten, dat ze onze blik op zaken veranderen. Recent werd er een artikel gepubliceerd met de resultaten van een uitgebreide systematische review naar de gezondheidseffecten van verzadigd vet. De auteurs stelden in de titel de prikkelende vraag of verzadigd vet wel de boosdoener is in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Brengt dit artikel een kentering teweeg in hoe we tegen verzadigd vet aankijken?

Walnootolie
Walnootolie heeft een bleke tot lichtgele kleur en een intense, notige of houtachtige smaak.

Sprinkhaanolie
Om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien wordt er steeds meer gekeken naar alternatieve voedingsbronnen, waaronder olie verkregen uit gekweekte insecten.

Sheaboter
Sheaboter is een vet gewonnen uit de noot van de Afrikaanse sheaboom, welke groeit in de droge savannegordel van Afrika, van Senegal in het westen tot Soedan in het oosten.

Saffloerolie
Saffloerolie bevat 70% gezonde onverzadigde vetten, met name het essentiele omega-6 vet linolzuur.