

Plantaardige oliën raffineren
Raffinage van plantaardige olie is een essentieel proces om ruwe olie geschikt te maken voor consumptie en toepassing in diverse voedingsmiddelen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom dit proces zo belangrijk is en krijg je inzicht in de verschillende stappen van het raffinageproces.

MVO-gastlessen op basisscholen
Ook in 2025 geeft MVO weer gastlessen over oliën en vetten op basisscholen. Deze lessen vallen binnen de Smaaklessen en Smaakmissies van het Voedseleducatie Platform (VEP).

Filmpje over margarine
Brood, daar zit wat op: margarine! Het hoort er dagelijks bij. Maar waar wordt margarine eigenlijk van gemaakt? Dat wordt uitgelegd in een nieuw filmpje van MVO gemaakt voor Smaakmissies van het Voedsel Educatie Platform. Ook wordt uitgelegd waarom margarine, oliën en vetten belangrijk zijn voor je gezondheid. En je leert zelf margarine maken!

Nieuwe MVO-infokaart: Hoe kies je gezonde vetten en oliën in de supermarkt?
De supermarkt biedt een breed scala aan smeer- en bereidingsvetten. Maar hoe kunnen consumenten ervoor zorgen dat, in de beperkte tijd dat ze voor het schap staan, de gezondste margarines, oliën en vetten in het winkelmandje terecht komen? MVO’s nieuwe infokaart legt het uit. Ook aan Nutri-Score wordt in deze infokaart aandacht besteed. Deze infokaart is tot stand gekomen met medewerking van het Voedingscentrum.

Gezondheidseffecten van plantaardige oliën, een overzichtsstudie
Veel van de kritiek op plantaardige oliën is afkomstig uit de Verenigde Staten en gebaseerd op de veronderstelling dat plantaardige oliën afkomstig uit zaden ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken.

Vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten
De aanhoudende discussie over vetten en vetzuren – vaak gevoed door opinies in plaats van feiten – onderstreept het belang van objectieve, hoogwaardig uitgevoerde wetenschappelijke studies van gerenommeerde onderzoeksinstituten. In dit artikel belichten we enkele recente, relevante publicaties over verschillende vetzuren gemeten in het bloedplasma en het risico op hart- en vaatziekten. Hoewel de uitkomsten de vaste lezers weinig zullen verrassen, bieden ze nieuwe onderbouwing voor bestaande inzichten.

Bescheiden beschermend effect van omega 3- en omega 6-vetzuren op kanker
Voeding en vetzuren spelen een bekende rol bij hart- en vaatziekten, maar hoe zit het met kanker? Naar het effect van vetzuren op het ontstaan van kanker is veel minder onderzoek gedaan. Een recente Britse cohortstudie werpt enig licht op dit onderwerp en analyseert de relatie tussen omega 3- en omega 6-vetzuren in het bloed en het risico op verschillende vormen van kanker.

Nieuwe studie: vervanging van boter door plantaardige oliën verlaagt sterfterisico
"Plantaardige oliën zoals zaadoliën zijn ongezond", zegt de nieuwe Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy Jr. De wetenschap heeft echter al lang geleden aangetoond dat dit niet klopt – recent nog in een nieuwe Harvard-publicatie in JAMA.

Ook volgens de aangepaste Schijf van Vijf eet Nederland te weinig olie en vetproducten.
In juli 2024 introduceerde het Voedingscentrum de zesde editie van de ‘Richtlijnen Schijf van Vijf’, het achtergronddocument van de Schijf van Vijf voor gezondheidsprofessionals, waarbij een belangrijk addendum werd toegevoegd. Het addendum bevat onder andere aangepaste aanbevelingen voor de dagelijkse inname van oliën en (smeer-)vetten. Deze hernieuwde aanbevelingen sluiten beter aan bij verschillende activiteitenniveaus en energiebehoeften.

RIVM adviseert VWS over verrijking van levensmiddelen met micronutriënten en supplementen
In december 2023 presenteerde het RIVM een meerjarenplan aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor een uitgebreid Nederlands voedingsstatusonderzoek. In maart 2024 werd al een rapport gepubliceerd met een grondige inventarisatie van de naleving van adviezen voor het gebruik van supplementen in Nederland. Een belangrijke vervolgstap in het meerjarenplan is de publicatie in september 2024, een evaluatie door het RIVM van de Nederlandse wetgeving naar de toevoeging van vitamines en mineralen aan voedingsmiddelen en supplementen. Dit levert een advies op aan VWS in het kader van nieuwe wetgeving binnen Nederland en de EU.

Na 20 jaar Verantwoord Frituren is vloeibaar frituren inmiddels de norm
Verantwoord Frituren viert dit jaar haar twintigjarig jubileum met een prachtig resultaat: het aandeel vloeibaar frituurvet in de horeca is in die 20 jaar gestegen van 51% naar 90%. Ook de vetzuursamenstelling is sterk verbeterd van zowel de vaste frituurvetten die nog op de markt zijn (10%), als de vloeibare frituurvetten. In 2004 startte MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten met de campagne Verantwoord Frituren. Inmiddels zijn zo’n 3.000 cafetaria’s aangesloten bij de campagne en zijn bijna alle horecaondernemers overgestapt van vaste naar vloeibare frituurvetten (inclusief oliën).

Aanpassing van het protocol voor het beoordelen van het risico op hart- en vaatziekten
Medisch specialisten en huisartsen gebruiken een gestandaardiseerde richtlijn voor het beoordelen van het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten van hun patiënten. Deze risico-inschatting bepaalt in belangrijke mate het gesprek tussen de zorgverlener en patiënt over eventuele leefstijlverandering, en - indien nodig - medicamenteuze behandeling. Deze NHG-standaard Cardiovasculair risicomanagement is onlangs herzien.

Vervanging van verzadigd door onverzadigd vet verlaagt LDL-cholesterol maar niet bij iedereen evenveel
Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet het LDL-cholesterol (en daarmee het risico op hart- en vaatziekten) verlaagt. Echter, bij niet iedereen reageert het LDL-cholesterol in dezelfde mate op een verlaging van de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding. Een recente Britse studie onderzoekt welke factoren hierin mogelijk een rol spelen. Hierbij is vooral gekeken naar omega 6-vetzuren aangezien die vooral een gunstig effect laten zien op hart- en vaatziekten.