

Plantaardige oliën raffineren
Raffinage van plantaardige olie is een essentieel proces om ruwe olie geschikt te maken voor consumptie en toepassing in diverse voedingsmiddelen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom dit proces zo belangrijk is en krijg je inzicht in de verschillende stappen van het raffinageproces.

MVO-gastlessen op basisscholen
Ook in 2025 geeft MVO weer gastlessen over oliën en vetten op basisscholen. Deze lessen vallen binnen de Smaaklessen en Smaakmissies van het Voedseleducatie Platform (VEP).

Filmpje over margarine
Brood, daar zit wat op: margarine! Het hoort er dagelijks bij. Maar waar wordt margarine eigenlijk van gemaakt? Dat wordt uitgelegd in een nieuw filmpje van MVO gemaakt voor Smaakmissies van het Voedsel Educatie Platform. Ook wordt uitgelegd waarom margarine, oliën en vetten belangrijk zijn voor je gezondheid. En je leert zelf margarine maken!

Hoe kun je kinderen leren dat het zinvol is om brood te besmeren met margarine?
Een boterham besmeren met margarine levert goede vetten en daarnaast ook nog eens de vitamines A, D en E. Maar lang niet iedereen besmeert zijn brood en jong geleerd is oud gedaan. MVO geeft daarom al enige jaren gastlessen op basisscholen over gezonde vetten, vitamines, over de ingredienten van margarines en over de oorsprong van oliën.

Europese en Nederlandse inzichten in vitamine D inname en status
In een in juli 2025 gepubliceerd narratief review wordt beschreven hoe verschillende vormen van vitamine D bijdragen aan de vitamine D-inname in Europa, en wat de rol is van verrijkte voedingsmiddelen. Daarnaast onderschrijft een nieuw RIVM-rapport het belang van aanhoudende aandacht voor deze vitamine: tot een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een vitamine D-tekort in de winter.

Magere of volle melk: wat te kiezen voor optimale hartgezondheid?
Een glas melk is voor velen een vast onderdeel van het dagelijkse eetpatroon. Maar hoe zit het met de gezondheidseffecten van volle melkconsumptie? Is volle melk, met haar hoger (verzadigd) vetgehalte, slechter voor je hart dan magere melk? Een groot Noors onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition \(oktober 2025) werpt nieuw licht op deze eeuwenoude discussie.

Lager sterfterisico door hogere inname alfa-linoleenzuur
Verschillende plantaardige oliën zijn een belangrijke bron van het essentiële vetzuur alfa-linoleenzuur. Zo levert een theelepel lijnzaadolie al snel de volledige aanbevolen hoeveelheid alfa-linoleenzuur per dag. Toch worden plantaardige oliën ten onrechte weleens gezien als ongezond. Een gepoolde analyse van twee grote prospectieve cohorten uit de Verenigde Staten en China toont de gunstige effecten van regelmatig gebruik van ALA-rijke plantaardige voedingsmiddelen op het risico op overlijden.

HDL-cholesterol: behulpzaam, schadelijk, of schuldig door associatie?
Decennialang staat HDL-cholesterol bekend als het ‘goede’ cholesterol, de tegenhanger van het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Mensen met een hoge HDL-waarde zouden beter beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Recenter onderzoek roept echter twijfels op over deze ogenschijnlijk eenvoudige relatie. In een overzichtsartikel gepubliceerd in september 2025 hebben wetenschappers de vraag onderzocht: Is HDL-cholesterol ‘goed’, kan het mogelijk schadelijk zijn, of is het slechts een marker van gezondheid?

Nieuwe MVO-infokaart: Hoe kies je gezonde vetten en oliën in de supermarkt?
De supermarkt biedt een breed scala aan smeer- en bereidingsvetten. Maar hoe kunnen consumenten ervoor zorgen dat, in de beperkte tijd dat ze voor het schap staan, de gezondste margarines, oliën en vetten in het winkelmandje terecht komen? MVO’s nieuwe infokaart legt het uit. Ook aan Nutri-Score wordt in deze infokaart aandacht besteed. Deze infokaart is tot stand gekomen met medewerking van het Voedingscentrum.

Gezondheidseffecten van plantaardige oliën, een overzichtsstudie
Veel van de kritiek op plantaardige oliën is afkomstig uit de Verenigde Staten en gebaseerd op de veronderstelling dat plantaardige oliën afkomstig uit zaden ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken.

Vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten
De aanhoudende discussie over vetten en vetzuren – vaak gevoed door opinies in plaats van feiten – onderstreept het belang van objectieve, hoogwaardig uitgevoerde wetenschappelijke studies van gerenommeerde onderzoeksinstituten. In dit artikel belichten we enkele recente, relevante publicaties over verschillende vetzuren gemeten in het bloedplasma en het risico op hart- en vaatziekten. Hoewel de uitkomsten de vaste lezers weinig zullen verrassen, bieden ze nieuwe onderbouwing voor bestaande inzichten.

Bescheiden beschermend effect van omega 3- en omega 6-vetzuren op kanker
Voeding en vetzuren spelen een bekende rol bij hart- en vaatziekten, maar hoe zit het met kanker? Naar het effect van vetzuren op het ontstaan van kanker is veel minder onderzoek gedaan. Een recente Britse cohortstudie werpt enig licht op dit onderwerp en analyseert de relatie tussen omega 3- en omega 6-vetzuren in het bloed en het risico op verschillende vormen van kanker.

Nieuwe studie: vervanging van boter door plantaardige oliën verlaagt sterfterisico
"Plantaardige oliën zoals zaadoliën zijn ongezond", zegt de nieuwe Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy Jr. De wetenschap heeft echter al lang geleden aangetoond dat dit niet klopt – recent nog in een nieuwe Harvard-publicatie in JAMA.