Kenniscentrum

Elke dag gebruiken we, vaak zonder dat we er bij stil staan, producten waarin plantaardige oliën of dierlijke oliën en vetten zijn verwerkt. Oliën en vetten hebben een belangrijke rol in ons dagelijks leven.

Onze informatiematerialen voor gezondheidsprofessionals (voorheen Vette Feiten) kun je hier downloaden of bestellen.

Kenniscentrum
Aandeel duurzame palmolie 90 procent
Duurzaam

Aandeel duurzame palmolie 90 procent

In 2020 was 90% van de in Nederland verwerkte palmolie in de voedingsmiddelenindustrie voor de binnen- en buitenlandse markt gecertificeerd duurzaam (RSPO). Dit blijkt uit het monitoringsrapport van de ‘Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil’ (DASPO).

Filmpje over margarine
Gezond

Filmpje over margarine

Brood, daar zit wat op: margarine! Het hoort er dagelijks bij. Maar waar wordt margarine eigenlijk van gemaakt? Dat wordt uitgelegd in een nieuw filmpje van MVO gemaakt voor Smaakmissies van het Voedsel Educatie Platform. Ook wordt uitgelegd waarom margarine, oliën en vetten belangrijk zijn voor je gezondheid. En je leert zelf margarine maken!

Biodiesel levert bijdrage aan klimaatdoelen
Duurzaam

Biodiesel levert bijdrage aan klimaatdoelen

Een van de oorzaken van klimaatverandering is het verbranden van fossiele brandstoffen. Om de opwarming van de aarde te stoppen, moeten we dus kiezen voor alternatieven. Biodiesel is op dit moment de enige brandstof die fossielvrij, hernieuwbaar én in voldoende mate beschikbaar is. Bovendien is het relatief goedkoop te produceren.

De MVO-gastlessen ‘Olie en vet’ zijn in mei weer van start gegaan
Gezondheidsprofessionals

De MVO-gastlessen ‘Olie en vet’ zijn in mei weer van start gegaan

In 2022 staat MVO weer voor zo’n 10 tot 15 (basisschool)klassen. Inmiddels zijn de eerste gastlessen gegeven waarin kinderen veel leren over smeer- en bereidingsvetten. Deze lessen vallen binnen de Smaaklessen en Smaakmissies van het Voedseleducatie Platform (VEP). Behalve bij de gastlessen is MVO onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de ‘Smaakmissie Olie en vet’ en bij ‘Kok in de Klas’.

Hoog onverzadigde oliën en vooral ALA beïnvloeden de darmflora gunstig
Gezondheidsprofessionals

Hoog onverzadigde oliën en vooral ALA beïnvloeden de darmflora gunstig

Er wordt in toenemende mate onderzoek gedaan naar het darm-microbioom; naar de invloed van de voeding op de darmflora, en van de darmflora op de gezondheid. Ondertussen kennen we het positieve effect van alfa-linoleenzuur op het gehalte aan triglyceriden en LDL in het bloed en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten. Een recente studie toont het effect van oliën rijk aan omega 3-vetzuren op de darmgezondheid, en vindt interessante aanwijzingen voor verder onderzoek.

Al snackend je cholesterol verlagen?!
Gezondheidsprofessionals

Al snackend je cholesterol verlagen?!

Een nieuwe studie uit januari van dit jaar, onderzoekt of het mogelijk is om al snackend het cholesterolgehalte effectief te verlagen bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, die geen statines kunnen of willen slikken. De conclusie? De zorgvuldig samengestelde en smakelijke snacks met vier cholesterolverlagende ingrediënten, waaronder alfa-linoleenzuur, kunnen mogelijk een belangrijke gezondheidsbijdrage leveren.

Plantaardige margarine levert belangrijke bijdrage aan de inname van micronutriënten
Gezondheidsprofessionals

Plantaardige margarine levert belangrijke bijdrage aan de inname van micronutriënten

In Nederland is in een convenant tussen het ministerie van Volksgezondheid en voedselproducenten afgesproken om margarines en andere plantaardige vetten te verrijken met vitamine A en D. Deze verrijking gebeurt al sinds jaar en dag. Soms worden deze voedingsmiddelen ook vrijwillig verrijkt met andere micronutriënten, zoals foliumzuur, calcium of vitamine B2/6 of E. Onlangs concludeerden RIVM-onderzoekers in een wetenschappelijk rapport dat plantaardige margarine een belangrijke bijdrage levert aan de micronutriënt-inname in Nederland.

Expertgroep publiceert tussenrapport over aanpassingen algoritme Nutri-Score
Gezondheidsprofessionals

Expertgroep publiceert tussenrapport over aanpassingen algoritme Nutri-Score

Begin vorig jaar is een internationale wetenschappelijke expertgroep aangesteld om het algoritme dat ten grondslag ligt aan de Nutri-Score te evalueren. In een tussentijds rapport beschrijft de expertgroep nu de voortgang. De wetenschappers identificeren gebieden voor mogelijke verbetering van het systeem en stellen methoden voor om het Nutri-Score-algoritme aan te passen.

Oliebollen: een traditionele lekkernij
Recepten

Oliebollen: een traditionele lekkernij

Al eeuwen is het eten van oliebollen een typisch Nederlandse traditie. De eerste oliekoeken werden gegeten door de Batavieren en de Friezen in het begin van onze jaartelling. Omdat het deeg in een klein bodempje olie gebakken werd, kreeg je platte oliekoeken in plaats van oliebollen. Nadat er in de zeventiende eeuw meer olie beschikbaar kwam en frituren mogelijk werd, kreeg de oliekoek zijn bolle vorm.

Vitamine D voor meer dan gezonde botten en weerstand?
Gezondheidsprofessionals

Vitamine D voor meer dan gezonde botten en weerstand?

Voldoende vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en een goede weerstand. Maar vitamine D is steeds vaker onderwerp van onderzoek naar andere aspecten. Eerder schreven we al over vitamine D en COVID-19. Een aantal nieuwe publicaties kijkt verder, onder andere naar de rol van vitamine D bij de overleving van dikkedarmkanker en op de mentale gezondheid. En hoe effectief is vitamine D-fortificatie?

Informatiematerialen voortaan online beschikbaar via het Kenniscentrum van MVO
Gezondheidsprofessionals

Informatiematerialen voortaan online beschikbaar via het Kenniscentrum van MVO

De informatie voor gezondheidsprofessionals die voorheen te vinden was op www.vettefeiten.nl is verhuisd naar het publieke deel van de vernieuwde MVO-website. In het onderdeel Kenniscentrum vindt u informatie over vetten in een gezonde voeding. De Ter Perse en de MVO voorlichtingsmaterialen zijn beschikbaar in het onderdeel ‘Gezondheidsprofessionals’. Ons e-mailadres voeding@mvo.nl is hetzelfde gebleven.

Medicinale kracht van voeding lijkt op werking van geneesmiddelen
Gezondheidsprofessionals

Medicinale kracht van voeding lijkt op werking van geneesmiddelen

‘Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’. Dit standpunt is natuurlijk niet nieuw; sterker nog, het is het advies van Hippocrates bijna 2500 jaar geleden. Nieuw onderzoek maakt deze uitspraak echter relevanter dan ooit en laat zien dat voedingsstoffen een verrassend vergelijkbare werking kunnen hebben als geneesmiddelen. Volgens de onderzoekers kan dit inzicht leiden tot specifieke diëten die op maat zijn gemaakt om bepaalde aandoeningen tegen te gaan.

Leidt een hoog-vet voedingspatroon tot het ontstaan van diabetes en overgewicht?
Gezondheidsprofessionals

Leidt een hoog-vet voedingspatroon tot het ontstaan van diabetes en overgewicht?

Een van de klassieke methodes in de voedingswetenschap is het onderzoeken van een geïsoleerd nutriënt of voedingsmiddel, zoals bijvoorbeeld vitamine D of olijfolie. Echter, in de praktijk worden voedingsmiddelen en nutriënten geclusterd gegeten, en is het waardevol te kijken naar het effect van voedingspatronen. Deze studie laat zien dat een voedingspatroon hoog in totaal vet en in groenten, niet gerelateerd is aan overgewicht.