Kenniscentrum

Elke dag gebruiken we, vaak zonder dat we er bij stil staan, producten waarin plantaardige oliën of dierlijke oliën en vetten zijn verwerkt. Oliën en vetten hebben een belangrijke rol in ons dagelijks leven.

Onze informatiematerialen voor gezondheidsprofessionals (voorheen Vette Feiten) kun je hier downloaden of bestellen.

Kenniscentrum
Filmpje over margarine
Gezond

Filmpje over margarine

Brood, daar zit wat op: margarine! Het hoort er dagelijks bij. Maar waar wordt margarine eigenlijk van gemaakt? Dat wordt uitgelegd in een nieuw filmpje van MVO gemaakt voor Smaakmissies van het Voedsel Educatie Platform. Ook wordt uitgelegd waarom margarine, oliën en vetten belangrijk zijn voor je gezondheid. En je leert zelf margarine maken!

Richtlijnen Gezondheidsraad
Gezond

Richtlijnen Gezondheidsraad

Vervang boter en harde margarine en harde bak- en braadproducten door zachte margarine, vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën. Dat is een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad om gezond te eten. In een rapport aan minister Schippers zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -patronen leiden tot gezondheidswinst.

Vetten en cholesterol
Gezond

Vetten en cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwsteen van celmembranen, hormonen en gal. Maar het is ook een belangrijke stof voor het zenuwstelsel en de hersenen. Een mens kan dus niet leven zonder cholesterol. Niet al het cholesterol is hetzelfde. Er bestaat goed en slecht cholesterol.

De inschrijving voor MVO-gastlessen op basisscholen is gestart
Gezond

De inschrijving voor MVO-gastlessen op basisscholen is gestart

Ook in 2023 kunnen basisscholen zich weer aanmelden voor een MVO gastles over olien en vetten. Deze lessen vallen binnen de Smaaklessen en Smaakmissies van het Voedseleducatie Platform (VEP).

Onderbouwing en toelichting Gezondheidsraad
Gezond

Onderbouwing en toelichting Gezondheidsraad

Een onderbouwing en toelichting op rapportage van de Gezondheidsraad

Belangrijk voor kinderen
Gezond

Belangrijk voor kinderen

Voor hun groei en ontwikkeling hebben kinderen vetten nodig. Uit metingen van het RIVM blijkt dat de inname van vetten bij jonge kinderen vaak lager is dan door de Gezondheidsraad wordt aanbevolen.

Vetten en overgewicht
Gezond

Vetten en overgewicht

Bij overgewicht wordt vaak met een beschuldigende vinger in de richting van vet gewezen. Helemaal eerlijk is dat niet. Vet levert weliswaar veel calorieën, maar andere voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en alcohol zorgen ook voor calorieën.

Voedingswaardentabel
Gezond

Voedingswaardentabel

Het assortiment margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten in de supermarkt wordt steeds groter. Maar wat zijn de verschillen? Wij zetten een groot aantal producten op een rij.

Vetten en vitamines
Gezond

Vetten en vitamines

Er zijn vier in vet oplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De vetoplosbare vitamines komen vooral voor in voedingsvetten. In Nederland geeft de Gezondheidsraad per vitamine aanbevelingen voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Om voldoende vitamines binnen te krijgen, is het vooral belangrijk voldoende en gevarieerd te eten.

Een gezonde leefstijl
Gezond

Een gezonde leefstijl

Oliën en vetten zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Ze zijn onmisbaar voor het functioneren van het lichaam. Oliën en vetten voorzien ons van bepaalde vitamines en essentiële vetzuren en geven energie. In een gezonde leefstijl spelen vetten een belangrijke rol.

Schijf van Vijf: elke dag oliën en vetten
Gezond

Schijf van Vijf: elke dag oliën en vetten

We hebben allemaal elke dag oliën en vetten nodig. Het Voedingscentrum geeft aan dat volwassenen (19-69 jr) per dag 65 gram (mannen), dan wel 40 gram (vrouwen) smeer- en bereidingsvetten nodig hebben. Volwassenen kunnen margarine óf halvarine op de boterham gebruiken. Kinderen tot 4 jaar krijgen bij voorkeur margarine, omdat jonge kinderen vaak iets te weinig vetten binnenkrijgen.