MVO-themamiddag over front-of-pack logo’s

Consumenten die in één oogopslag kunnen zien hoe gezond en duurzaam een product is. Dat kan de meerwaarde van keuzelogo’s zijn in het kader van gezondheidspreventie en duurzaamheid. Maar dan gelden er wel een aantal voorwaarden voor zo’n logo.


Het is belangrijk dat keuzelogo’s duidelijk communiceren, het juiste communiceren en aanzetten tot positieve gedragsverandering. Hierin spelen er bij een voedselkeuzelogo weer andere zaken een rol dan bij het eco-logo. Of zijn er ook overeenkomsten?

Op dinsdag 5 oktober 2021 organiseert MVO een themamiddag over dit onderwerp en hopen we van elkaar te kunnen leren. Tijdens de middag komen diverse partijen aan het woord die ingaan op de mogelijkheden en voorwaarden van beide soorten logo’s. Onderwerpen die vast en zeker de revue zullen passeren:
• Welke keuzelogo’s zijn actueel en hoe werken ze?
• Beleid over nutritionele logo’s en milieu logo’s
• Onderliggende gegevens en wetenschappelijke onderbouwing
• Hoe pakken deze logo’s uit voor oliën en vetten?
• Effect van de logo’s in de markt

De middag staat onder leiding van Annet Roodenburg, Lector Voeding & Gezondheid bij de HAS Hogeschool. Annet houdt zich sinds lange tijd bezig met keuzelogo’s en kent daarbij de voordelen en valkuilen.

MVO Themamiddag Front of pack logos

Praktische informatie

Waar: Mediamuseum ‘Beeld en Geluid’, Den Haag
Wanneer:  5 oktober 2021 
Hoe laat: van 14:00 tot ca. 18:00 uur
Voertaal: Engels

Het programma zal (onder voorbehoud van overheidsmaatregelen) zowel fysiek als online plaatsvinden. Het aantal fysiek beschikbare plaatsen zal mogelijk beperkt zijn. Registreer je via de onderstaande button en geef daarbij aan of je het programma liever fysiek of digitaal bij wilt wonen. Dan houden we daar zoveel mogelijk rekening mee.

Vragen?
Neem contact op met Nicole Vervaet, vervaet@mvo.nl, 06 537 02 162 voor vragen over het programma. Voor algemene vragen, neem contact op met Jolanda van Roon, roon@mvo.nl, 06 533 68 546.


Programma

13.30 - 14.00 Ontvangst met koffie en thee
14:00 - 14:05 Welkom door Nicole Vervaet, MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten
14:05 - 14:10 Introductie door middagvoorzitter Annet Roodenburg, HAS Hogeschool

14:10 - 15:10 Voedselkeuzelogo’s

  • Wat is Nutri-Score en hoe staat met het proces van invoering in NL - Christine Grit, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)
  • Hoe werkt Nutri-Score in de praktijk en specifiek voor margarines, vetten en oliën - Lieselot Delabie, Vandemoortele
  • Hoe goed is Nutri-Score als instrument voor een gezondere keuze - Manon van Eijsden en Michelle van Roost, Voedingsjungle

15:10 - 15:30 Tijd voor een verfrissing

15:30 - 17:00 Eco-logo’s

  • Hoe helpen we de consument een duurzame keuze te maken – Hester van der Sprong, Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit
  • De rol van eco-scores in verduurzaming - Koen Boone, Wageningen Universiteit en ResearchCentrum
  • Eco-scores: voorzichtig behandelen - Coen Blomsma, de vereniging van Nederlandse fabrikanten van eetbare oliën en vetten (VERNOF)
  • Met een videoboodschap van Foundation Earth over de op handen zijnde introductie van pilots

17:00 - 18:00 Afsluiting en borrel

Klik hier om u aan te melden

Laatst aangepast op 20 februari, 2023