BUKOM: de keten in het klein

Al ruim 40 jaar is Bukom specialist op het gebied van industriële reiniging, afvalmanagement en recycling van plantaardige oliën en vetten. Met plantaardige raffinaderijen en tankopslagbedrijven als belangrijkste klanten, verwerkt en bewerkt de onderneming de reststoffen uit het raffinageproces.
BUKOM

Daarnaast voert Bukom reinigingen uit. Rest- en afvalproducten worden in de eigen fabriek opgewerkt tot een bruikbaar product en afgezet als biobrandstof of biomassa. Het bedrijf is daarmee een toonbeeld van hoe een circulaire economie werkt. Bijproducten die onder GMP+ vallen (soapstocks, gums) worden verwerkt tot vetzuren voor diervoeders. Dit gebeurt in een separaat proces zodat techniek en feed geschei­den blijven.

Ontzorgen

Algemeen directeur Sjoerd Wasserval is sinds 2019 werkzaam bij Bukom Service BV een van oorsprong familiebedrijf. Wasserval: “We doen alles in eigen beheer en hebben daardoor de controle over het volledige proces. Hierdoor kunnen we de beste kwaliteit en service garanderen en onze klanten volledig ontzorgen op het gebied van het reinigen van tanks, het recyclen van de restproducten en het afvalmanagement. We hebben een gesloten keten weten te creëren van reiniging tot en met verwerking, en het eventueel terugbetalen van de klant voor de restproducten. Dat maakt ons uniek. We verenigen in feite drie typen bedrijven.”

Samenwerking

Het optimaal laten samenwerken van deze drie bedrijfsonderdelen is cruciaal. Wasserval: “Het zijn van een reinigingsbedrijf, een recyclingbedrijf én een handelsmaatschappij, zorgt ervoor dat je goed moet zijn in drie takken van sport. Het betekent ook dat je de onderdelen als keten moet benaderen. Niet toeval­lig is dit exact dezelfde keten als die MVO omvat. Wij komen bij alle typen bedrijven uit de MVO-achterban over de vloer en zijn in feite de ogen en oren van de markt. Hoe meer we weten van de bedrijven uit de keten, en begrijpen wat hun uitdagingen zijn, hoe beter we ze van dienst kunnen zijn en onze bedrijfs­voering daarop kunnen afstemmen. Als je opereert als keten ben je beter in staat kennis te delen en te optimaliseren. Dat geldt voor MVO als ketenorganisa-tie, maar in het klein ook voor Bukom.”

Waarde toevoegen

Het bedrijf heeft 75 medewerkers en vestigingen in Ridderkerk en Heerhugowaard, maar werkt voor plantaardige raffinaderijen in heel Europa. Wasserval: “Ook daarin volgen we onze klanten. Daarbij kiezen we er niet voor om het goedkoopste werk te leveren, maar om de meeste waarde toe te voegen.

Bukom is een deskundige partner als het gaat over kwaliteit, flexibiliteit en klantgerichtheid. Het bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De processen vinden plaats onder strikte regels van de diverse certificeringen, zoals ISO 9001, VCA-Petrochemie, REDcert-EU, GMP+ en het VIHB.

We opti­maliseren onze processen continu en zoeken bij­voorbeeld steeds weer nieuwe oplossingen voor het reinigen zodat het restproduct zo waardevol mogelijk blijft. De stoffen die na reiniging van tanks, silo’s en leidingsystemen overblijven, verwerken en verkopen we. Van de opbrengst profiteert de klant dan ook. We hebben klanten voor wie het leeghalen en reinigen van de tank uiteindelijk meer waarde oplevert dan wat het reinigen kost.”

Uitdaging

Het verder optimaliseren van het terugwinnen van olie uit gebruikte producten is daarmee tevens de grootste uitdaging voor de toekomst. Wasserval: “We moeten zorgen dat de keten zoveel mogelijk geslo­ten blijft zodat alle restproducten opnieuw kunnen worden gebruikt. Er zal, ook in Nederland, steeds meer vraag komen naar restproducten, bijvoorbeeld voor de productie van biodiesel. Op dit moment gaan er veel restproducten naar het buitenland omdat ze niet goed gezuiverd kunnen worden en vanwege de diverse regelingen die dat aantrekkelijk maken. Als we in Nederland meer biodieselfabrieken gaan bouwen zullen we alle restproducten goed kunnen gebruiken. Daarom zullen we er met elkaar voor moeten zorgen dat we de restproducten die bij de raffinaderijen vrijkomen volledig kunnen verwerken. Het overwinnen van de (technische) beletsels die hier een rol spelen, zie ik als een van de belangrijkste uitdagingen waar we voor staan.”

Meer informatie over Bukom op hun website.

Laatst aangepast op 20 februari, 2023