Olenex: het beste van twee werelden

In november 2016 kondigden ADM en Wilmar een zogeheten full function joint venture aan. Onder de naam Olenex (een samenstelling van de woorden oils en experts) lanceerden beide bedrijven en nieuwe onderneming met een uitgebreid portfolio aan eetbare oliën en vetten. Met deze stap werd de transitie afgerond die in 2012 startte, toen de bedrijven intensief gingen samenwerken en de verkoopactiviteiten van ADM en Wilmar in de EU werden samengevoegd.

One stop shop

De samenwerking levert al sinds 2012 aantoonbare voordelen op. Om te beginnen voor de klant in de vorm van een breder productaanbod, meer flexibiliteit en een betere continuïteit. De activiteiten van ADM en Wilmar bleken nauwelijks overlap te hebben, maar vulden elkaar juist prima aan. Centraal aangestuurd vanuit Rolle in Zwitserland konden de verkoopkantoren van Olenex in Barcelona (gericht op Zuid-Europa), Erith (Verenigd Koninkrijk en Ierland), Rotterdam (Benelux) en Hamburg (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Scandinavië, Polen en Tsjechië) daardoor met een veelzijdig portfolio variërend van grondstoffen tot specialties, en op maat gemaakte technische ondersteuning, dicht bij de markt opereren en in de lokale taal inspelen op lokale gewoonten.

Eigen fabrieken

Met de volledige samenwerking in 2016 werd de volgende stap gezet en kwamen de vier raffinaderijen voor eetbare oliën in Rotterdam, Noblee, Hamburg en Brake (Duitsland) in bezit van Olenex. Behalve voor de salesactiviteiten werd Olenex met het exploiteren van deze vier raffinaderijen ook verantwoordelijk voor het beheer van de grondstoffen, de handel, en de marketingactiviteiten. Opgeteld bij de beschikbaarheid van de oliën en vetten van ADM en de voordelen van een verbreding van het werkveld ook buiten Europa, zorgt dat ervoor dat de jonge onderneming meer mogelijkheden heeft om het merk Olenex verder te ontwikkelen.

Waarde toevoegen

Met een eigen strategie gericht op groei, een directe toegang tot de R&D resources van de moederbedrijven in Europa en Azië, en serviceovereenkomsten op het gebied van bijvoorbeeld human resources, is Olenex in staat het beste van twee werelden te combineren: het innovatieve en slagvaardige van een Aziatische onderneming met de degelijkheid en ervaring van een Amerikaans bedrijf. Deze stevige basis vormt het fundament voor de leidende positie die Olenex ambieert.

Nederland

Olenex kiest voor een klantgerichte aanpak met meer flexibiliteit, betere productcombinaties, logistieke vondsten en duurzame oplossingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zwitserland, maar direct naast het Centraal Station in Rotterdam vind je het Nederlandse kantoor. Op een dynamische werkvloer houdt een jong team zich bezig met handel, verkoop en marketingactiviteiten. Daarnaast is er de raffinaderij in de Botlek in de Rotterdamse haven, waar de ruwe tropische oliën worden verwerkt tot geraffineerde oliën en vetten, die hun weg vinden naar talloze klanten over de hele wereld.

Ga voor meer informatie naar www.olenex.com.

Dit artikel verscheen eerder in MVO Magazine.

Laatst aangepast op 20 februari, 2023