QTI: focus op kwaliteit en snelheid

Een startend bedrijf met een historie. Dat is QTI Services. Nadat Edwin van Twist in 2017 zijn bedrijf ver­kocht aan een multinational en hij deze onderneming een jaar later verliet, had hij ruimschoots de tijd om na te denken hoe hij zijn jarenlange ervaring in de laboratoriumwereld nogmaals kon benutten. Samen met een aantal mensen maakte hij een plan om opnieuw te beginnen.
QTI services

“Geen startup maar een scale-up”, zo omschrijft Van Twist de schaal van zijn nieuwe onderneming waarvoor in juni 2020 de eerste concrete plannen zijn gemaakt. Hij voegt toe: “Ik denk dat in Nederland nog nooit een lab op deze schaal van start is gegaan, inclusief het aanbieden van een totaalpakket aan diensten en waarbij het hele pakket in één keer onder accreditatie wordt gebracht.”

Ambitieus

QTI is inmiddels volledig operationeel, maar nog niet commercieel actief. Van Twist: “We zijn heel ambi­tieus. We hebben gekeken hoe we alle methodieken zo snel mogelijk konden opzetten, valideren en laten accrediteren. Het laboratorium is van start gegaan in Wageningen waar we alle methodieken konden opzetten en valideren. In dezelfde periode werd in Rotterdam het uiteindelijke bedrijfspand gekocht en verbouwd, met alles wat daarbij komt kijken.”

COVID

Omdat QTI opereert in een markt waar voedselveilig­heid voorop staat, moeten de accreditaties op orde zijn voordat het bedrijf van start kan gaan. Dat kost tijd. Accreditaties worden gegeven door een onafhankelijke externe partij, de Raad voor Accreditatie. Van Twist: “We waren afhankelijk van de vraag wanneer deze in­stantie tijd had. Bovendien viel onze start midden in de COVID-tijd wat wel wat vertraging opleverde. Toch is alles goed verlopen. We hopen deze zomer de initiële accreditatie te behalen, waarna we een breed scala aan testmogelijkheden kunnen aanbieden.”

Team

QTI is gestart met een ervaren team. Een aantal men­sen heeft bij Rikilt gewerkt, het instituut voor voed­selveiligheid van Wageningen University & Research. Daarnaast heeft Van Twist een aantal oud-collega’s aan zijn team kunnen toevoegen. “We're putting the band back together”, lacht hij. QTI heeft momenteel circa 15 mensen in dienst met al meer dan 20 jaar ervaring.

Snelheid

Het laboratorium wil zich onderscheiden op het ge­bied van service. Van Twist: “Het principe van ‘just in time delivery’ in de hedendaagse supply chains, wat erop neerkomt dat er geen grote voorraden meer wor­den aangehouden, betekent dat er een grote behoefte is aan snelheid. Natuurlijk staat de kwaliteit van ons werk voorop, maar meteen daarna komen onze snel­heid en service. We willen in feite de Coolblue worden van de laboratoriumwereld en ons onderscheiden met onze service. Het motto ‘Alles voor een glimlach’ gaat ook bij ons op. Tests kun je bij elk lab laten doen. Wij willen ons onderscheiden door de resultaten van de door ons uitgevoerde analyses binnen 1 dag beschikbaar te hebben. Dat is technisch mogelijk, uiteraard met uitzondering van tests op het gebied van microbiologie waar vaak zaken op kweek gezet moeten worden. Daarnaast bieden we service aan op het gebied van onze kennis van de regelgeving.”

Supply chain

Kijkend naar de toekomst focust QTI zich op de uitda­ging haar klanten te kunnen blijven ondersteunen bij nieuwe ontwikkelingen in de branche en in de wetge­ving. Van Twist: “Onze dienstverlening vereist dat we bij plotselinge issues of nieuwe ontwikkelingen in de markt onze methodieken snel op orde hebben. Het gaat erom dat we meebewegen met de klant en onze dienstverle­ning kunnen blijven garanderen zodat de supply chains goed blijven werken: met een focus op snelheid zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit.” Meer informatie over QTI Services vindt u op hun website. De gloednieu­we bedrijfsvideo is hier te bekijken.

Laatst aangepast op 20 februari, 2023