RVB Company: onafhankelijk specialist in de scheepsmakelaardij

Vanuit kantoren in Rotterdam en Singapore werkt een klein maar gespecialiseerd team van scheepsmakelaars aan het verschepen van plantaardige oliën voor een variëteit aan bedrijven over de hele wereld. In 1992 opgericht als RVB Shipbrokers is RVB Company uitgegroeid tot een multifunctioneel maritiem dienstverlenend bedrijf, met een focus op de wereldwijde markten voor het bevrachten van tankers en tankopslag.

RVB

Transport

Ruud Rijpstra, shipbroker en managing partner: “Vorig jaar bestonden we 25 jaar. In de loop der tijd hebben we onze dienstverlening steeds verder uitgebreid. Zo houdt RVB zich niet alleen bezig met de bemiddeling tussen rederijen en verschepers voor het transport van eetbare oliën, maar richten we ons ook op andere natte ladingen zoals biodiesel, gebruikt frituurvet, vloeibare meststoffen en chemicaliën. Ook adviseren we over vrachtprijzen en worden we als consultant ingeschakeld om markten te analyseren. Vanuit onze functie als scheepsmakelaar dragen we vaak niet alleen zorg voor de transportdeal, maar bieden we de mogelijkheid aan om de complete afwikkeling van het transport over te nemen en te zorgen voor een vlotte afhandeling van
de benodigde documenten. Hiermee wordt wachttijd, en dus geld, bespaard.”

Verbreding

Daarnaast biedt RVB Tank Storage Solutions wereldwijd diensten aan als opslagmakelaar. Ruud: “Om ons breder te oriënteren en minder afhankelijk te zijn van alleen maar de scheepsmakelaardij, hebben we in 2015 de stap gezet naar de opslagbemiddeling. We brengen vrachteigenaren en tankterminals voor liquide producten over de hele wereld samen en bieden oplossingen. Dit is een unieke activiteit die eigenlijk nog niet bestond. De strategische keuze om minder afhankelijk te zijn van één markt en dus breder te opereren heeft geleid tot de opening van een kantoor in Singapore in 2016. Daarnaast is er een samenwerking tot stand gekomen met Swiss Maritime Services uit Zug, Zwitserland, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervoer van ethanol. Ruud: “Onze ervaring en kennis sluiten goed op elkaar aan en door nauw samen te werken, kunnen we onze service verder verbeteren en proberen we een positie te verwerven in de ethanolmarkt.”

Uitdagingen

In de steeds veranderende wereld van de logistiek volgt het RVB-team de trends en patronen op de voet. Digitalisering, het inzetten van blockchain technologie, maar ook handelspolitieke ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd. Handelsoorlogen leiden tot veranderingen van vaarroutes. Valutaschommelingen, prijsschommelingen in commodities en veranderingen van import en exporttarieven, hebben grote gevolgen voor de markt. Brandstofbeperkingen in verband met CO2-uitstoot hebben consequenties voor de rederijen. Ruud: “Elke dag is anders. Op dit moment is er in de markt sprake van een overcapaciteit aan schepen. De vrachten liggen historisch laag. De rederijen hebben het moeilijk op dit moment. Daar moet iets gaan gebeuren. Het is onze kracht om constant te anticiperen op marktontwikkelingen, en in te spelen op veranderende omstandigheden. Daar zijn we goed in.” Meer informatie over RVB Company op hun website.

Laatst aangepast op 20 februari, 2023