Sigma Oil Seeds: gespecialiseerd in oliën en vetten uit Afrika

Bijna drie jaar geleden bracht Timo van Dorland een bezoek aan het MVO-kantoor in Zoetermeer. Hij was in de onderzoeksfase van de oprichting van een eigen bedrijf. Timo van Dorland: “Ik was destijds 18 jaar oud en was met de industrie in contact gekomen via mijn vader (Remond van Dorland, red). Ik vond het een interessante bedrijfstak en tijdens mijn stages bij Sime Darby Oils in Liverpool en vervol­gens bij SRC in Zaandam heb ik veel geleerd. Ik zag kansen, maar een groot aantal aspecten van de industrie was uiteraard nog helemaal nieuw voor me. Het importeren van verschillende producten bij­voorbeeld, en alles wat daarbij komt kijken. De gesprekken hierover met MVO waren heel waardevol.”
Sigma Oil Seeds

Biologische speciale oliën en vetten

Inmiddels is de jonge start-up een feit. Samen met twee partners is Timo oprichter en eigenaar van Sigma Oil Seeds, een importeur, handelaar en produ­cent van (biologische) speciale oliën en vetten zoals Allanblackia, Moringa, Black Cumin en Baobab olie. Timo van Dorland: “We werken nauw samen met lokale boeren, voornamelijk in Afrika. We hebben lokale partnerschappen in Ghana en Mozambique die zorgen voor onze lokale inkoop, maar soms gaan we er ook zelf naartoe. We kopen onze producten zo ruw mogelijk in, het liefst in de vorm van zaden. Deze grondstoffen importeren we naar Europa, waar we ze verder verwerken om zo een uitstekende kwaliteit te kunnen garanderen. Onze producten zijn bij voorkeur koud geperst en biologisch en door onze werkwijze altijd zo vers mogelijk, waardoor de houdbaarheid langer is. We zijn biologisch gecertifi­ceerd. Deze markt, waarbij geen pesti­ciden worden gebruikt en de controles daarop streng zijn, is een segment waar we in geloven en die ons veel kansen biedt.

Productontwikkeling

Het importeren van lokale grondstoffen uit Afrika in combinatie met het verwerken in Europa met de hier geldende kwaliteitsnormen, is de kern van het bedrijf. Timo van Dorland: “We vinden het belangrijk dat lo­kale boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun produc­ten. We geloven in de potentie van Afrika, zowel in die van de mensen als van de grondstoffen die ervan­daan komen. Maar net zo belangrijk is het kunnen garanderen van een goede kwaliteit aan onze klanten, en het kunnen bieden van producten ‘on demand’. We werken hiervoor nauw samen met verschillende partners en doen onderzoek naar nieuwe en bestaan­de producten. We kunnen onze klanten helpen met nieuwe toepassingen. Daarbij richten we ons vooral op de markten voor voedingsmiddelen en cosmetica.

Nieuwe mogelijkheden

Gaandeweg hebben zich zo andere mogelijkheden voorgedaan die binnen de visie van de onderneming passen m.b.t. duurzaamheid, traceerbaarheid en biologisch. Timo van Dorland: “Hoewel we ons voor 80% van onze business nog steeds op Afrika richten, komen er ook nieuwe projecten bij. Als een klant bij­voorbeeld specifiek vraagt om biologische kokosolie uit de Filipijnen, kunnen wij dat leveren. Een voor­beeld van een nieuwe samenwerking is biologische lecithine, een emulgator met veel toepassingsmogelijkheden in voeding maar ook in de segmenten persoonlijke verzorging en gezondheid. Deze lecithine is eigenlijk een bijpro­duct van het raffineren van biologisch raapzaad, zonnebloempitten en soja. Het product is geproduceerd door de Adams Group uit Amerika. Door hun productieproces is het product niet alleen duurzaam, maar ook biologisch, non-gmo en 100% traceerbaar. Wij zijn samen met Pure & Organic verantwoordelijk voor de verkoop in Europa.

Online

Zo breiden de kansen voor de jonge onderneming zich uit. Timo van Dorland: “Een interessante markt voor ons is bijvoorbeeld de online retail, en dan be­doel ik met name de webwinkels die zich richten op voeding en cosmetica. Die markt is ontzettend aan het groeien. Als jonge ondernemers hebben wij online ondernemen goed onder de knie, dat is een voordeel”, lacht hij. Voor het uitbreiden van zijn netwerk en om een beroep te kunnen doen op de kennis over de sector, heeft Sigma Oil Seeds zich onlangs aangeslo­ten bij MVO. Timo van Dorland: “Die bron van kennis is heel belangrijk voor ons, en dat geldt ook voor de evenementen en de cursussen. En natuurlijk voelen we ons thuis bij de groep van jonge professionals uit de industrie, de YOF (Young Oils & Fats).” Meer informatie over Sigma Oil Seeds op hun website

Laatst aangepast op 20 februari, 2023