
SRC: onafhankelijk en klaar voor de toekomst

Loonraffinaderij
SRC is een loonbedrijf. Kees Loos, Sales Manager bij SRC legt uit wat dat betekent: “We hebben geen handel. We kopen niets en we verkopen niets. We leveren een dienst. Je zou ons kunnen vergelijken met een stomerij waar je je kleding brengt en schoon weer ophaalt. Wij doen dat met oliën en vetten. Onze klanten brengen de ruwe olie en halen die geraffineerd weer op. Op het moment dat de olie bij ons wordt opgehaald is het klaar voor gebruik in de levensmiddelenindustrie. We zijn er trots op dat we onafhankelijk zijn en niet bij een groter levensmiddelen-concern horen. Daardoor kunnen we ons helemaal richten op loonraffinage en de belangen van onze klanten.”
Plaats in de keten
SRC krijgt de ruwe olie aangeleverd vanuit de hele wereld. Van raapzaadolie en zonnebloemolie van oliemolens uit Frankrijk of het Zwarte Zeegebied tot palmolie uit Zuid-Amerika of Afrika. Kees Loos: “Vaak heeft de klant de olie doorverkocht aan een levensmiddelenproducent, dan leveren we het na raffinage daar af. Maar het gebeurt ook dat we de olie terugleveren aan de klant, waarna deze de olie in consumentenverpakkingen bottelt. We zitten midden in de keten, voelen ons verbonden met de sector en hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om duurzaamheid en voedselveiligheid.”
Flexibel
SRC raffineert verschillende soorten oliën en vetten en kan daarbij snel schakelen. Kees Loos: “Onze raffinaderij is zo ontworpen dat we meteen nadat we bijvoorbeeld een levering palmolie hebben geraffineerd, een partij zonnebloemolie of een andere olie kunnen raffineren zonder dat er vermenging plaatsvindt. Daarin onderscheiden we ons van de grote raffinaderijen die in het Westelijk Havengebied in Amsterdam of op de Maasvlakte staan. SRC richt zich op een nichemarkt: 60% van de oliën en vetten is biologisch. Daarnaast doen we speciale oliën als walnotenolie, hazelnootolie, cacaoboter en sheaboter. Die laatste vooral voor de cosmetica-industrie.”
Nieuwe techniek
Het raffineren van oliën en vetten gebeurt door deze te verhitten. De nieuwe raffinaderij in Zaandam heeft de techniek om op laag-vacuüm te raffineren. Dat wil zeggen dat alle onzuiverheden uit de olie worden verwijderd terwijl het verhitten van de olie kan worden beperkt. Kees Loos: “Deze manier van raffineren geeft ons de mogelijkheid om op een lagere temperatuur te raffineren, wat de kwaliteit en voedselveiligheid van het eindproduct ten goede komt. Daarmee kunnen we het uiterste doen voor onze klanten en bijvoorbeeld tijdig inspelen op veranderende regelgeving.”
Corona
Gelukkig draait de fabriek in coronatijd door. Kees Loos: “Als toeleveringsbedrijf voor de levensmiddelenindustrie behoren we tot een cruciale beroepsgroep. We hebben protocollen opgesteld en maatregelen genomen om ons werk veilig te kunnen doen. In het begin van de coronatijd hebben we te maken gehad met logistieke uitdagingen die verband hielden met verscherpte grensformaliteiten, maar inmiddels heeft de markt dat goed opgelost en kunnen we onze klanten de service en kwaliteit bieden die ze van ons gewend zijn.” Voor meer informatie: www.refinery.nl.