Familiebedrijf
De onderneming werd in 1920 door Sjoerd ten Kate opgericht als groothandel in kaas, spek, vet en kunstboter. Er was in die tijd veel behoefte aan betaalbare calorierijke voeding voor mensen die zwaar lichamelijk werk deden in de veenkoloniën. De focus van het bedrijf veranderde met de tijd, maar Ten Kate is nog steeds een familiebedrijf met een hoofdkantoor in Musselkanaal. De onderneming streeft geen kortetermijnsuccessen na, maar richt zich op continuïteit en de toekomst.
Innovatie
In de bijna honderd jaar van haar bestaan stond innovatie altijd voorop. Zo verwierf het bedrijf patenten op eigen uitvindingen: op het kristalliseren van vet bijvoorbeeld, maar ook op het enzymatisch smelten. Ten Kate ontwikkelt dagelijks producten met specifieke eigenschappen die een grote toegevoegde waarde hebben voor de klant. Zo is via een in eigen huis ontwikkeld proces lard oil ontwikkeld: varkensvet in een vloeibare vorm, met veelzijdige technische toepassingen. Research & Development gebeurt in nauw overleg met de klant. Ook wordt samengewerkt met universiteiten en onderzoeksinstituten in Europa en Azië.
Toepassingen
Innovaties leidden eind vorige eeuw een periode van groei in, aanvankelijk vooral in Europa en later ook in Azië. Naast productielocaties in Ter Apelkanaal en Sögel (Duitsland) opende Ten Kate in 2009 een verkoopkantoor in Hong Kong, om de afnemers in Azië goed te kunnen bedienen. In Nederland werd in 2014 een nieuwe productiefaciliteit voor eiwitten in gebruik genomen. In Ter Apelkanaal worden vetten en eiwitten geproduceerd en verpakt die geschikt zijn voor menselijke consumptie, terwijl in Sögel ingrediënten worden gemaakt voor diervoeding, kalvermelk en petfood. De vetten geproduceerd in Sögel worden tevens gebruikt in cosmetica, shampoos, zepen, wasmiddelen, crèmes en schoonmaakmiddelen, maar bijvoorbeeld ook in smeermiddelen en biobrandstof. Alle grondstoffen, processen en producten voldoen aan de strengste Europese eisen voor kwaliteit en voedselveiligheid.
Duurzaam
Omdat dierlijke vetten en eiwitten worden gewonnen uit bijproducten en de dieren primair worden grootgebracht voor hun vlees, zuivel, eieren en wol, zijn ze van nature duurzaam. Ten Kate heeft de productieprocessen zodanig ingericht dat een hoge energieefficiëntie en een lage CO2-emissie wordt bereikt en geen waardevolle grondstoffen verloren gaan. Door samenwerking met andere bedrijven wordt efficiënt omgegaan met energie en water en wordt het aantal transportkilometers beperkt. In de bedrijfsprocessen wordt gebruik gemaakt van de restenergie van andere bedrijven. De restproducten die Ten Kate zelf niet meer gebruikt zijn weer grondstof voor andere bedrijven.
Ga voor meer informatie naar www.tenkate.nl.
Dit artikel verscheen eerder in MVO Magazine.