Van der Kooy: inventief, ondernemend en servicegericht

Overal kansen zien. Dat kenmerkt Van der Kooy b.v., een familiebedrijf gespecialiseerd in hergebruik van oliën en vetten en op het gebied van industriële dienstverlening. Inventief, ondernemend en servicegericht bouwt directeur Annette van der Kooy, samen met circa 25 medewerkers, aan het bedrijf dat haar vader bijna 60 jaar geleden in Pijnacker startte met de aanschaf van een paar stoomketels.

 

Ondernemend

Inmiddels is het alweer vier jaar geleden dat Van der Kooy volledig verhuisde van Pijnacker naar Oosterhout. Door de oprukkende woningbouw op de weilanden en tuinbouwgronden van Pijnacker, kon het bedrijf niet groeien. In Oosterhout was die ruimte er wel. Op het industrieterrein langs het Wilhelminakanaal werd door de eigen medewerkers een hele nieuwe fabriek gebouwd. Onder technische leiding en met de ideeën en oplossingen van specialisten Pol de Jong en Jock van Schie, werden de procesinstallatie gebouwd, opslagtanks geplaatst en vele kilometers leidingen gelegd. Annette: “We hebben alles zelf gedaan: het denkwerk, het vertalen van ideeën naar technische processen en producten, maar ook het lassen van de tanks en de leidingen.” Het vele leidingwerk en de laad- en losfaciliteiten bij elke tank geven de mogelijkheid om klanten oplossingen op maat te bieden.

Oliën en vetten

Het innoveren van processen en producten is onderdeel van de dagelijkse praktijk. Pol: “We doorgronden alle processen. We kennen elk onderdeel van de fabriek en zijn altijd op zoek naar verbetering. Bij de verwerking van oliën en vetten zoeken we naar maximale mogelijkheden voor hergebruik. Alles wat bij ons over de weegbrug binnenkomt, bewerken of verwerken we. Het verlaat ons terrein als product van goede kwaliteit of als bruikbaar restproduct. Dat maakt dat we duurzaam werken. We gooien niets weg en maken producten die bijdragen aan een circulaire economie.”


Servicegericht

Creatief in het meedenken met klanten, zakelijk als het gaat om in- en verkopen. Van der Kooy koopt de bijproducten, reststromen en afvalstromen die vrijkomen bij de productie en raffinage van plantaardige of dierlijke oliën en vetten. Na bewerking worden de producten verkocht als grondstoffen voor de productie van biobrandstoffen maar ook bijvoorbeeld voor de zeepindustrie. “Met innovatieve technieken proberen wij een net iets beter product uit de reststromen te halen dan andere bedrijven. Hoe we dat doen? Dat is ons geheim”, lacht Annette.

Stomen en reinigen

Probleemoplossers zijn het, daar in Oosterhout. Ook bij speciale opdrachten. Want naast hun activiteiten op het gebied van oliën en vetten verhuurt Van der Kooy mobiele stoomketels voor toepassingen in de glastuinbouw, industrie en offshore. Deze ketels kunnen duurzaam worden gestookt met de zelf geproduceerde biobrandstof. Of het nu gaat om het schoon stomen van de grond van het giraffenverblijf in een diergaarde of het tijdelijk vervangen van een stoomketel in de industrie: de activiteiten waar het bedrijf 60 jaar geleden mee begon, zijn nog steeds een belangrijk deel van de business. En ook hier vinden de medewerkers van Van der Kooy praktische oplossingen voor heel uiteenlopende situaties.

Ga voor meer informatie naar vdkooy.nl.

Dit artikel verscheen eerder in MVO Magazine.

Laatst aangepast op 20 februari, 2023