MVO en NOFOTA: gedeelde expertise

NOFOTA staat voor Netherlands Oils, Fats and Oilseeds Trade Association. NOFOTA is de Nederlandse handelsorganisatie voor bedrijven die actief zijn in de handel, productie, verwerking en logistiek van oliën en vetten, oliezaden en grondnoten. NOFOTA houdt sinds 1 januari 2013 kantoor in Zoetermeer, in het pand waar ook MVO gehuisvest is. Met name op het gebied van voedselveiligheid en handelspolitiek werken beide organisaties nauw samen en vullen ze elkaar aan.

Contracten

NOFOTA is in 1918 is opgericht en heeft ongeveer 140 leden. A-leden (gelijkgestemde organisaties), B-leden (producenten, handelaren en makelaars) en C-leden (organisaties die zich bezighouden met de productie en handel zoals opslag bedrijven, laboratoria, banken etcetera). NOFOTA formuleert en publiceert handelscontracten, die een internationale werking hebben. Daarnaast bewaakt NOFOTA de Trading Rules en Rules for Arbitration.

Arbitrage

Het arbitrage instituut van NOFOTA zorgt voor een snelle, relatief goedkope en professionele manier van dispute resolution. Wanneer er onder een NOFOTA contract sprake is van een onoplosbaar dispuut, kunnen bedrijven arbitrage aanvragen bij NOFOTA.

De commissie van benoeming van NOFOTA wijst een drietal (in geval van een hoger beroep, vijftal) arbiters aan. Verder wijst NOFOTA een jurist aan (griffier) die samen het tribunaal vormen en eventueel partijen uitnodigen voor een verhoor. Partijen krijgen de gelegenheid tijdens het verhoor hun eis en verweer toe te lichten. Het uiteindelijke vonnis wordt door de arbiters geschreven en krijgt bij de Rechtbank een officiële juridische status.

Voor de website van NOFOTA klikt u hier.

Laatst aangepast op 20 februari, 2023