Partnerinterview Janneke van der Bijl

Gepubliceerd in nieuwsbrief Voedsel Educatie Platform (VEP)

 

Wat is je functie?

Beleidsadviseur Voeding en Gezondheid. 

Waarom is MVO aangesloten?

Een gezond kind heeft meer kans op een fit en lang leven, aldus de Gezondheidsraad. Dit is een van de redenen dat MVO de missie van VEP volledig steunt: alle kinderen voedselvaardig! MVO maakt vanaf de jaren ’80 al informatiematerialen over het belang vetten voor een optimale gezondheid.  Naast materialen voor gezondheidsprofessionals bood MVO ook onderwijspakketten aan voor basis- en voortgezet onderwijs. Leidraad was  daarvoor altijd de wetenschappelijke consensus zoals verwoord door de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. En dat geldt uiteraard nog steeds voor alle informatiematerialen.

MVO is ervan overtuigd dat gezondere voeding alleen gerealiseerd kan worden door samenwerking tussen alle partijen: overheid, alle industrie partijen, wetenschap, gezondheidsprofessionals, consumentenorganisaties en andere ngo’s, scholen etc. Deze focus op samenwerking vind ik bij het Voedsel Educatie Platform terug. Hierdoor worden verschillende initiatieven gekoppeld waardoor een totaal plaatje over voeding wordt aangeboden aan kinderen via bijvoorbeeld de smaaklessen. Fantastisch is dat: gebruik maken van elkaars kracht en synergie creëren! Daar plukken de kinderen de ‘gezonde’ vruchten van!

 

   

Welke expertise kun je het VEP bieden?

MVO is de expert op het vlak van oliën en vetten. Ik ben al meer dan vijftien jaar werkzaam binnen de oliën- en vettenindustrie. In het begin van mijn loopbaan zag ik als secretaris binnen de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling al wat je kunt bereiken door de krachten van verschillende sectoren te bundelen. Bij VEP is MVO de expert op het vlak van plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Die kracht zetten wij graag in binnen dit platform. Concreet doen we dit door vanaf 2017 gratis gastlessen over oliën en vetten aan te bieden in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs binnen de Smaakmissie Olie & vet. Tijdens de gastles leggen we uit dat iedereen gezonde vetten nodig heeft, maar ook laten we de kinderen de verschillende vetten en oliën herkennen en benoemen. Ook de herkomst van oliën en vetten, en het maken van margarine zijn onderdelen van de les. Verder zijn we actief binnen het project ‘Kok in de Klas’ 

Persoonlijke noot

De gastles oliën en vetten wordt gegeven door een voedingsdeskundige. Ik heb haar een keer mogen helpen tijdens een les. Het was fascinerend hoe leergierig de kinderen zijn en hoe snel ze de materie oppikken. Doordat de kinderen zelf aan de slag gaan, met het maken van margarine, gaat het meer voor ze leven. Ook als moeder zie ik in hoe belangrijk het is dat kinderen zelf aan de slag gaan met gezonde voeding. Door samen te koken, samen te zoeken naar leuke recepten en te genieten van het eten leren kinderen spelenderwijs waarom gezonde voeding belangrijk is. En dat gun ik ALLE kinderen in Nederland! En daarom hoop ik dat we in de toekomst elkaar blijven opzoeken en gaan voor een eenduidige voedingsboodschap die ten goede komt aan de gezondheid van onze kinderen.

Klik hier voor meer informatie over het Voedsel Educatie Platform.

Laatst aangepast op 5 augustus, 2024