Hoe kun je kinderen leren dat het zinvol is om brood te besmeren met margarine?

Een boterham besmeren met margarine levert goede vetten en daarnaast ook nog eens de vitamines A, D en E. Maar lang niet iedereen besmeert zijn brood en jong geleerd is oud gedaan. MVO geeft daarom al enige jaren gastlessen op basisscholen over gezonde vetten, vitamines, over de ingrediënten van margarines en over de oorsprong van oliën.

Smaaklessen

Voor het geven van Smaaklessen werkt MVO samen met het Voedsel Educatie Platform. Dit is een Wagenings initiatief om alle kinderen voedselvaardig te maken, bekend van hun  ‘Smaaklessen’. Het doel is om met voedseleducatie kinderen spelenderwijs en op een leuke manier kennis te laten maken met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, en gezond en duurzaam eten en koken. Binnen smaaklessen zijn verschillende smaakmissies uitgewerkt voor verschillende onderdelen van de Schijf van Vijf, de zogenoemde ‘Smaakmissies’, onder andere over oliën en vetten. Activiteiten van Smaaklessen zijn altijd vrij van reclame. Daarnaast zijn de adviezen en laatste wetenschappelijke inzichten van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum altijd leidend; extra belangrijk bij deze jonge doelgroep.

Advies van het Voedingscentrum

Het advies van het Voedingscentrum is om elke boterham met margarine te besmeren, en daarnaast een eetlepel vloeibare margarine of olie te gebruiken voor de warme maaltijd. Uit voedselconsumptiepeilingen weten we dat dit niet altijd gebeurt, en daarom hebben we speciaal voor kinderen een gastles ontwikkeld. MVO verzorgt inmiddels ongeveer 20 lessen per jaar en bereikt daarmee jaarlijks zo'n 400 leerlingen.

Gastlessen oliën en vetten

De gastles oliën en vetten is speciaal ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. Scholen kunnen zich hiervoor kosteloos aanmelden, waarna een gastdocent met de benodigde materialen naar de school komt. Een voedingskundige geeft uitleg over de Schijf van Vijf en waarom oliën en vetten daar een belangrijke rol in hebben; over welke vetten gezond zijn en hoe je het verschil kunt herkennen. Ze vertelt waar oliën vandaan komen aan de hand van een leuk spelletje waarin de leerlingen kijken of ze weten welke olie bij welk gewas hoort. Dat valt nog niet altijd mee, want een walnoot en olijf kennen ze wel, maar hoe ziet een sojaboon, lijnzaad of koolzaad eruit? Ook vertelt de voedingskundige dat vitamine D ook onder invloed van zonlicht aangemaakt kan worden door je huid, maar dat dit toch (vaak) niet voldoende is voor een optimale vitamine D status. En tenslotte het leukste gedeelte: de kinderen gaan in kleine groepjes zelf margarine maken. 

Ervaringen van scholen

De ervaringen van de scholen zijn zeer positief, en bij veel scholen komt de gastles regelmatig terug. Vooral het maken van margarine vinden kinderen erg leuk, er wordt altijd druk geroerd, gelachen en om de juf geroepen als iets (bijna ;-)) mis gaat. Uiteraard gevolgd door het proeven van het eigen smeersel op een lekker stokbroodje. Het blijft bijzonder dat je met een paar eenvoudige ingrediënten* je eigen margarine kunt maken. We zien dat kinderen enthousiast naar huis gaan, en horen dat ze ook hun ouders vertellen over het besmeren van een gezonde boterham. Naast de reguliere lessen door het hele land heen heeft MVO in de afgelopen jaren ook gastlessen mogen verzorgen op een aantal bijzondere locaties, waaronder scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs en voor MBO food studenten.

Curriculum

MVO is van mening dat preventie begint bij de kinderen en dat voedseleducatie daarbij een belangrijke plaats inneemt. Als dat onvoldoende thuis gebeurt, dan ligt daar een belangrijke taak voor scholen. Naast rekenen en lezen moet er ook aandacht voor leeftstijl & gezondheid zijn. MVO staat daarom klaar om ook in 2026 weer leuke en leerzame lessen te verzorgen.

(*kokosvet, zonnebloemolie, melk, eigeel, citroensap en eventueel zout en peper)

 

Hoe kun je kinderen leren dat het zinvol is om brood te besmeren met margarine?