Mogelijke relatie tussen vetten in het bloed en allergieën
Genenonderzoek
Een van de activiteiten van het Nederlandse BIOS-consortium betreft het onderzoeken van de interactie tussen vetten en het immuunsysteem. Dit onderzoek had als doel om meer inzicht te krijgen in de manier waarop vetten uit het bloed invloed hebben op genen die betrokken zijn bij het ontstaan van onder meer hart- en vaatziekten. Zo is onder andere bekend dat lipiden in de bloedsomloop effect hebben op de functie van immuuncellen, een proces dat mogelijk relevant is voor verschillende ontstekingsziekten, waaronder atherosclerose en reumatoïde artritis.
BIOS-consortiumIn Nederland werken onderzoekers van de Vrije Universiteit en de universitaire medische centra van Rotterdam, Groningen, Maastricht, Utrecht en Leiden samen in een consortium om het gebruik van biosamples, beelden en gegevens voor gezondheidsonderzoek naar preventie, diagnose en behandeling van ziekten te maximaliseren. Ze creëren een grootschalige data-infrastructuur en brengen onderzoekers samen die zich richten op omics-onderzoeken in Nederlandse biobanken. Meer informatie |
Onderzoek
Een nieuwe publicatie geeft meer inzicht in de interactie tussen bloedlipiden en de functie van immuuncellen. Bij 3200 mensen werd in kaart gebracht welke genen in immuuncellen actief zijn, waarna werd uitgezocht wat de invloed is van vetten in het bloed op deze genen. Uit de analyse bleek een verrassend sterke relatie tussen bloedlipiden en allergische reacties zoals die optreden bij bijvoorbeeld eczeem en astma. Een allergische reactie is een overdreven respons van het immuunsysteem op een ongevaarlijke stof, zoals op pollen in het geval van hooikoorts. Door het combineren van bloedspiegels van vetten, activiteit van genen en bekende genetische verschillen tussen mensen, konden de onderzoekers aantonen dat het gevonden verband daadwerkelijk oorzakelijk is. Vooral triglyceriden hadden het meest uitgesproken effect op de basofielen, dit zijn de immuuncellen die onder andere histamine produceren wat een allergische reactie uitlokt.
Conclusie & discussie
Een aanzienlijke groep Nederlanders, naar schatting 15 tot 20% van de bevolking, heeft last van allergieën, waarvan een deel in het dagelijkse leven veel hinder ondervindt. Deze groep kan veel baat hebben bij nieuwe, effectieve behandelingen. Triglyceriden dempen de activiteit van de genen die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van allergieën. Dit heeft tot gevolg dat allergische reacties minder snel optreden. Het triglyceridegehalte in het bloed wordt voor een deel bepaald door ons DNA, maar voornamelijk door het dieet. Hoogleraar Biomedische Datawetenschappen Bas Heijmans vertelt in een interview over deze interessante vinding. Hij suggereert dat patiënten met ernstige allergische reacties mogelijk baat hebben bij het toedienen van extra triglyceriden, of preciezer: de vetzuren waaruit triglyceriden bestaan. Verder onderzoek moet onder andere meer inzicht geven in welke vetzuren precies deze gunstige effecten hebben.
De volledige studie is HIER te vinden.