Vetzuursamenstelling

Er is een breed scala aan oliën en vetten beschikbaar. Onderling verschillen ze in grote mate in de vetzuursamenstelling. Omdat het natuurlijke producten zijn kunnen er zelfs per seizoen of per regio verschillen ontstaan in de vetzuursamenstelling binnen een individuele oliesoort.

Vetten en oliën vervullen een belangrijke functie in levensmiddelen:

  • Vetten bepalen mede de consistentie, de textuur, het mondgevoel en het smeltgedrag.
  • Vetten spelen een rol bij de warmte overdracht in en bij de wateractiviteit van een product.
  • Vetten maken bepaalde bereidingen zoals braden mogelijk.
  • Vetten zijn dragers van smaak.
  • Vetten zorgen voor een verzadigd gevoel.

De vetzuursamenstelling van een selectie aan veelgebruikte olien binnen Europa vind je hier.

Uit de voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012 - 2016 van het RIVM blijkt dat het type vet in de Nederlandse voeding de afgelopen jaren verder is verbeterd. Alleen voor verzadigde vetzuren geldt dat de gemiddelde inname boven het aanbevolen maximum van 10 en% ligt. Van het vet dat dagelijks geconsumeerd wordt, is het grootste gedeelte onverzadigd vet. In het kader van herformulering van producten naar een gezondere vetzuursamenstelling werkt de olien en vettenindustrie nog steeds aan het ontwikkelen van olien en vetten met een gezonde vetzuursamenstelling met behoud van functionaliteit.


De Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling

De Task Force heeft zich op initiatief van het Productschap MVO tussen 2003 en 2010 actief ingezet voor een betere vetzuursamenstelling in producten bereid met vetten en oliën van plantaardige oorsprong. Het gehalte aan transvetzuren is in alle producten van de aangesloten branches van de Task Force gedaald tot zeer lage niveaus, wat heeft geleid tot een gemiddelde inname van transvetzuren die lager is dan de maximale aanbeveling van één energieprocent. Ook activiteiten op het gebied van het verlagen van verzadigd vetgehalte van producten en/of het vergroten van het aandeel van producten met een lager verzadigd vetgehalte zijn uitgevoerd in het kader van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling (zie ook artikel Voeding Nu, nov. 2013, pag. 25).  In 2010 is de Task Force met succes afgesloten.  

Klik hier voor meer informatie over de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling.

Laatst aangepast op 20 februari, 2023