De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad (2015) dienen als basis voor de voedingsvoorlichting in Nederland. In de Richtlijnen Goede Voeding staat omschreven aan welke voedingskundige eisen een voeding moet voldoen die adequate hoeveelheden voedingsstoffen levert en die preventief is voor deficiënties en voedingsgerelateerde welvaartsziekten. Bij deze richtlijn behoren verscheidene achtergronddocumenten. Deze hebben onder meer betrekking op oliën en vetten, verzadigde en onverzadigde vetzuren, visvetzuren, alfa-linoleenzuur, transvetzuren, uitwisseling van eiwit, vet en koolhydraten en voedingscholesterol.
In het advies 'Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten (2001)' geeft de Gezondheidsraad de voedingsnormen voor de totale vetconsumptie en normen voor de vetzuursamenstelling. Deze normen worden in 2021/2022 herzien. Klik hier voor de aanbevelingen m.b.t. vetzuren voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.
De Richtlijnen Goede Voeding zijn door het Voedingscentrum vertaald in de Richtlijnen Schijf van Vijf. Deze zijn bedoeld als basis voor de voorlichting aan de consument en worden verwerkt in voorlichtingsboodschappen en -materialen zoals de Schijf van Vijf. Bovendien zijn ze bedoeld als uitgangspunt voor productontwikkeling voor de industrie.
In 2018 is een Nationaal Preventie Akkoord afgesloten. Dit is een akkoord tussen de overheid, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en 70 organisaties uit zowel het bedrijfsleven als de zorg. Dit akkoord focust op vermindering van overgewicht, roken en alcoholgebruik. In het akkoord zijn concrete doelen afgesproken. Zo is het doel om het aantal mensen met overgewicht terug te brengen van ca. 50% naar 38% in 2040. In het akkoord is een van de concrete acties voortgang te willen zien in de verbetering van het productaanbod wat betreft gehalten aan verzadigde vetzuren, suiker en zout. De overheid start in 2022 met een 'Aanpak Productverbetering' om de samenstelling van producten te verbeteren waar het gaat om zout, verzadigd vet en suiker. Deze aanpak is het vervolg op het Akkoord Verbetering Productsamenstelling afgesloten tussen diverse marktpartijen en het ministerie van Volksgezondheid. Dit akkoord liep in 2020 af.
Klik hier voor informatie over activiteiten van de ketenorganisatie MVO om het levensmiddelenaanbod te verbeteren.