Onderbouwing en toelichting Gezondheidsraad
Vetzuren
De Gezondheidsraad geeft aan dat overtuigend is aangetoond dat voedingsmiddelen rijk aan cis-onverzadigde vetzuren, zoals zachte margarines of plantaardige oliën, het risico op coronaire hartziekten verlagen ten opzichte van voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetzuren, zoals boter en harde margarines. In het verleden lag in het onderzoek de nadruk op de vervanging van verzadigd vet door het meervoudig cis-onverzadigde vetzuur linolzuur. De huidige gegevens hebben ook betrekking op cis-enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
Bron: Richtlijnen Goede Voeding 2015, Gezondheidsraad
LDL-cholesterol
De Gezondheidsraad baseert zich op onderzoek dat laat zien dat een verlaging van het LDL-cholesterol (door de Gezondheidsraad tezamen met bloeddruk en lichaamsgewicht aangemerkt als de risicofactoren voor chronische ziekten) wordt bereikt door de vervanging van harde boter of margarine door zachte of vloeibare margarine en vervanging van verzadigde vetzuren door (enkelvoudig of meervoudig) onverzadigde vetzuren. Vervanging van verzadigde door meervoudig onverzadigde vetzuren verlaagt ook het risico op coronaire hartziekten.
Voedingspatronen
Meer plantaardige en minder dierlijke voedingspatronen hebben positieve gezondheidseffecten, aldus de Gezondheidsraad. De richtlijnen laten zien dat groenten en fruit, peulvruchten, noten, volkorenproducten en plantaardige vetten en oliën een beschermend effect hebben op het risico op chronische ziekten en dat bewerkt en rood vlees juist samenhangen met een hoger risico op chronische ziekten.
Klik hier voor het integrale rapport van de Gezondheidsraad.