Voedingswaardentabel

Het assortiment margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten in de supermarkt wordt steeds groter. Maar wat zijn de verschillen? Wij zetten een groot aantal producten op een rij.

De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum adviseren boter en harde margarine te vervangen door zachte margarineproducten en plantaardige oliën. Er zijn veel soorten margarine en halvarine te koop. De verschillen zitten ‘m vooral in de hoeveelheid vet of in het type vetzuren.

  • Margarine bevat het meeste vet, minimaal 80 procent. Margarine is geschikt voor kinderen in de groei en voor iedereen die niet op zijn gewicht hoeft te letten.
  • Wie op de lijn let, kan kiezen voor halvarine of een light-product.
  • Wil je een product met veel onverzadigde vetzuren? Kijk dan in onderstaande voedingswaardentabel welke producten aan je wens voldoen.
  • Voor mensen met een verhoogd cholesterolgehalte zijn er speciale producten met plantensterolen. Deze helpen actief een verhoogd cholesterolgehalte te verlagen. Gebruik deze producten in overleg met de huisarts.

Een overzicht van de verschillende producten voor op brood of de producten voor koken, bakken en braden vind je hier.

Voedingswaardentabel