Vetten en overgewicht

Bij overgewicht wordt vaak met een beschuldigende vinger in de richting van vet gewezen. Helemaal eerlijk is dat niet. Vet levert weliswaar veel calorieën, maar andere voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en alcohol zorgen ook voor calorieën.

Dikker worden is een kwestie van een verstoorde energiebalans. Je wordt dikker als je meer eet dan je lichaam nodig heeft. Teveel eten wil zeggen: teveel calorieën binnenkrijgen. Het gaat altijd om de totale hoeveelheid calorieën, niet alleen om de hoeveelheid vet. Het is belangrijk gezond vet te kiezen, ook als je op je calorieën moet letten.

Vet en calorieën

Vetten leveren energie. Of vet verzadigd of onverzadigd is, maakt voor het aantal calorieën niet uit.

  • 1 gram vet = 9 kcal
  • 1 gram eiwit = 4 kcal
  • 1 gram koolhydraten = 4 kcal
  • 1 gram alcohol = 7 kcal

Ook mensen die op hun gewicht moeten letten hebben vetten nodig. Belangrijk is de energie-inname te beperken, zonder gezonde vetten te mijden. En te zorgen voor voldoende beweging. Als je overgewicht hebt adviseert de Gezondheidsraad maximaal 35% van je dagelijkse calorieën te halen uit vetten. Het Voedingscentrum heeft berekend dat dit voor een gemiddelde Nederlandse man, die weinig beweegt, neerkomt  op ongeveer 100 gram vet per dag. Voor de gemiddelde Nederlandse vrouw is dat circa 80 gram. Als je geen moeite hebt om op een gezond gewicht te blijven, kunnen zo’n 10 gram vet meer nemen.

Kuipjes en knijpflessen met de vermelding ‘light’ of ‘met verminderd vetgehalte‘ bevatten minder calorieën dan de reguliere variant. Voor mensen die op hun gewicht moeten letten zijn deze producten een goede keuze.

Vetten en overgewicht