Fractioneren

Fractioneren is een technologie waarbij een vet gescheiden wordt in verschillende delen (fracties). Op basis van de verschillende smeltpunten van de fracties worden ze afgescheiden en ontstaan er producten die de gewenste functionele eigenschappen of de gewenste vetzuursamenstelling hebben. Fractioneren wordt meestal toegepast om de hoogsmeltende (vaste) fase en de laagsmeltende (vloeibare) fase van een basisgrondstof van elkaar te scheiden.

In dit proces wordt een olie afgekoeld tot er kristallen ontstaan. Deze kristallen, die bestaan uit triglyceriden die niet meer oplossen in de rest van de olie, kunnen daarna met behulp van een filter uit de olie worden verwijderd. Hierbij ontstaan dus altijd twee productfracties namelijk de hoogsmeldende kristalfase, genoemd de stearine, en de laagsmeltende oliefase, de oleïne.

Fractioneren wordt veel toegepast bij palmolie om zo palmoleïne (vloeibaar) en palmstearine (vast) te maken. Palmoleïne bevat relatief veel onverzadigde vetzuren en wordt veel gebruikt voor frituren. Palmstearine wordt veel gebruikt in margarines om die de juiste consistentie (smeerbaarheid) te geven.

Fractioneren