Spelregels voor frituren

Goed frituren is niet altijd eenvoudig. Hoe beter de olie of het vet wordt behandeld, hoe langer het meegaat. Om lekkere en verantwoord gefrituurde producten te bereiden let je op deze gebruiksregels.

Voor het frituren

Zet de friteuse op een veilige, stevige ondergrond en een gewone pan achter op het fornuis, om omstoten te voorkomen. Leg een krant onder de friteuse voor het spatten. Vul de friteuse tot het maatstreepje. Vul een gewone pan tot maximaal de helft met frituurvet. Schakel de friteuse pas in na het vullen met frituurvet.

Verwarm het frituurvet tot maximaal 175°C

  • Voorbakken van frites: 150°C
  • Afbakken van frites en snacks: 175°C

Houd een deksel bij de hand als je een gewone pan gebruikt. Zo kun je snel handelen mocht de vlam in de pan slaan. Verwijder overtollig ijs en kruimels van frites en snacks. Het frituurvet zal dan minder spatten, schuimen en borrelen. Ook daalt de temperatuur minder sterk. Laat diepvriesproducten niet van tevoren ontdooien.

Tijdens het frituren

Frituur een portie van maximaal 200 gram per 2 liter frituurvet. Als je een grotere hoeveelheid in één keer frituurt, daalt de temperatuur sterk. Hierdoor neemt het product meer vet op. Vul de friteuse nooit bij, maar ververs altijd de hele inhoud. Het frituurvet moet weer op 175°C zijn voordat je een nieuwe hoeveelheid frites of snacks toevoegt. De frites zijn klaar als ze goudgeel van kleur zijn. Laat de gefrituurde producten even uitlekken in het mandje en leg ze vervolgens in een schaal of vergiet met keukenpapier. Gebruik het opschepmateriaal van gezouten frites niet om producten uit de friteuse te halen. Door het zout gaat de kwaliteit van het frituurvet achteruit. Verwarm het frituurvet niet langer dan nodig is.

Olie en frituurvet nemen snel de smaak aan van het voedsel dat erin wordt bereid. Om die reden kun je de olie of het vet dat je hebt gebruikt voor het frituren van vis niet gebruiken voor het frituren van ander voedsel.

Na het frituren

Zeef de olie of het vet na elk gebruik. Laat vloeibaar frituurvet en olie afkoelen en giet het door een speciaal filter of schone doek. Vast frituurvet moet worden gefilterd als het nog vloeibaar is; laat het daarom afkoelen tot ongeveer 100°C. Maak de friteuse na elke keer frituren goed schoon met water en zeep of een speciaal schoonmaakmiddel. Ververs het frituurvet na 5 tot 7 maal frituren of houd het advies op de verpakking aan. Het is tijd om te verversen als het frituurvet:

  • een sterke geur of smaak krijgt
  • verkleurt naar donkerbruin of zwart
  • gaat walmen
  • blijft schuimen na het toevoegen van snacks

Klik hier voor de website van de campagne Verantwoord Frituren.

Spelregels voor frituren