In ons dagelijks leven

Elke dag gebruiken we, vaak zonder dat we er bij stil staan, producten waarin plantaardige oliën of dierlijke oliën en vetten zijn verwerkt. Oliën en vetten hebben een belangrijke rol in ons dagelijks leven.

Voeding

Oliën en vetten kennen grofweg vier belangrijke toepassingen. Het eerste - en meest omvangrijke - toepassingsgebied is onze voeding. Oliën en vetten zijn een belangrijke basis voor veel producten: van margarines, bak- en braadproducten en frituurolie, tot bakkerijproducten, chocolade, babyvoeding, soep, sauzen en ijs. Oliën en vetten spelen een belangrijke rol in een gezonde leefstijl. Ze geven energie en zijn belangrijk voor de smaak, consistentie, textuur en houdbaarheid van voedingsmiddelen. Maar ook en vooral geven ze ons lichaam belangrijke bouwstoffen door essentiële vetzuren en vitamines. Gezondheidsautoriteiten over de hele wereld, zoals de WHO en de FAO, maar ook de Gezondheidsraad in Nederland, adviseren dat 20 tot 35% (in Nederland tot 40%) van onze dagelijks benodigde calorieën uit vetten bestaat. In onze voeding zijn oliën en vetten onmisbaar. 


Diervoeders

Ook in diervoerders zijn oliën en vetten een belangrijk bestanddeel. Net als bij mensen geven ze dieren bouwstoffen en energie en zorgen ze voor de smaak en textuur van het voer.

Oleochemie

Behalve in voedingsmiddelen worden oliën of vetten ook toegepast in allerlei consumentenproducten die niets met voeding te maken hebben. Voorbeelden hiervan zijn cosmetica (huidverzorging), shampoo,  was- en schoonmaakmiddelen, kaarsen en verf. Dit toepassingsgebied noemen we de oleochemie. Plantaardige en dierlijke oliën en vetten zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Ze hebben diverse unieke functionele eigenschappen en zijn een alternatief voor minerale oliën. Oliën en vetten worden dan ook steeds meer gebruikt voor de productie van verven, lakken, smeermiddelen, lijmen, isolatiematerialen en biologisch afbreekbare plastics.

Biobrandstoffen

Tot slot worden oliën en vetten steeds vaker gebruikt als grondstof voor de productie van biobrandstoffen (specifiek biodiesel of biokerosine) en bieden ze hiermee een alternatief voor fossiele brandstoffen.

In ons dagelijks leven