Olie en vet op het etiket

Op het etiket van een voedingsmiddel staat vaak een zogeheten voedingswaardedeclaratie. Er bestaan Europese regels voor het etiketteren van voedingsmiddelen.

Voedingswaarde

Op het etiket van een voedingsmiddel staat informatie over de hoeveelheid vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout per 100 gram of per 100 ml product, en soms ook per portie. Soms wordt ook het percentage van de vastgestelde referentie-inname vermeld. Ook kunnen etiketten de hoeveelheid enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren en bijvoorbeeld vezels weergeven, net als de in het product voorkomende vitaminen en mineralen, voor zover deze significant zijn.

Op de voorkant van de verpakking vind je deze informatie soms ook, maar dan gaat het meestal alleen over energie, vet, verzadigd vet, suiker en zout.

Soort olie

Levensmiddelenfabrikanten zijn verplicht om op het etiket van een voedingsmiddel aan te geven welke plantaardige olie in het product is gebruikt. De fabrikant kan niet volstaan met te vermelden dat een product “plantaardige oliën” bevat. Hij moet aangeven of het bijvoorbeeld zonnebloemolie is, of koolzaadolie of palmolie, of een combinatie daarvan. 

Allergenen

Ook stoffen die allergische reacties of intoleranties veroorzaken moeten worden opgenomen in de lijst van ingrediënten. Dat moet op een duidelijke manier, bijvoorbeeld met een ander lettertype of een afwijkende kleur.

Leesbaarheid

Alle verplichte informatie op productetiketten moet minimaal in een lettergrootte van 1,2 mm worden afgedrukt. Alleen voor kleine productetiketten bestaan bepaalde uitzonderingen. 

Olie en vet op het etiket