Home
Zoeken Menu

FRITUURVET

Er zijn drie soorten producten waarin je kunt frituren: plantaardige olie, vloeibaar frituurvet en vast frituurvet. Hoe meer onverzadigde vetzuren een frituurproduct bevat, hoe vloeibaarder het product en hoe gezonder de samenstelling. Vandaar dat kiezen voor vloeibaar frituurvet of olie een verantwoorde keuze is en ook wordt aanbevolen door het Voedingscentrum.

Vloeibaar frituurvet

Vloeibaar frituurvet wordt gemaakt van plantaardige oliën. Door de speciale samenstelling is het zeer geschikt om mee te frituren. Bovendien is het rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom een prima keuze. Vloeibaar frituurvet is net als olie vloeibaar bij kamertemperatuur. Het is daarom gemakkelijk en veilig in gebruik. Het wordt meestal verpakt in een kunststof fles.

Vast frituurvet

Vast frituurvet wordt meestal gemaakt van plantaardige oliën of het wordt gemaakt van dierlijk vet, zoals rundvet. Vast frituurvet bevat meer verzadigde vetzuren dan vloeibaar frituurvet of olie. Vast frituurvet is in dozen verpakt, met daarin verschillende wikkels met blokken frituurvet.

Plantaardige olie

Oliën met een neutrale geur en smaak zijn geschikt om mee te frituren, zoals bijvoorbeeld sojaolie, zonnebloemolie of arachideolie (=pindaolie). Daarnaast is er ook speciale frituurolie verkrijgbaar. Dit is een mengsel van verschillende oliën.

Goed frituren is niet altijd eenvoudig. Let om lekkere en verantwoord gefrituurde producten te bereiden op de spelregels voor frituren. Ga je naar de snackbar voor gefrituurde producten? Kijk dan of je het groene logo van Verantwoord Frituren ziet. Dan weet je dat er vloeibaar frituurvet wordt gebruikt.

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

video

Een goed frietje, wat is dat eigenlijk?

Frites gebakken in plantaardige olie of vloeibaar frituurvet worden door net zoveel mensen lekker gevonden als patat dat in vast vet is gebakken. Maar vloeibaar is beter. Hier zie je waarom.

gratis

De Verantwoord Frituren krant

Steeds meer cafetaria’s bakken in vloeibaar frituurvet. In deze krant de gezondheidsvoordelen van vloeibare vetten en leuke weetjes over frituren. Benieuwd naar de krant? Vraag er naar bij uw cafetaria of lees 'm hier.