Canadese goedkeuring voor met DHA-verrijkte koolzaadolie

De gemiddelde Nederlandse visconsumptie is lager dan aanbevolen, waardoor velen onvoldoende het omega3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) binnenkrijgen. In Canada is in de afgelopen jaren succesvol gewerkt aan het ontwikkelen van een gemodificeerde koolzaadolie rijk aan DHA. Deze olie is nu door de Canadese autoriteiten goedgekeurd voor het gebruik door mensen.

Docosahexaeenzuur (DHA) is een omega3-vetzuur met de belangrijke gezondheids-voordelen die meervoudig onverzadigde vetzuren sowieso hebben. Daarnaast draagt DHA bij aan het behoud van een normale hersenfunctie en behoud van normaal zicht. DHA draagt verder bij aan het behoud van een normaal triglyceridegehalte in het bloed. DHA komt vooral voor in vis en schaaldieren, met name vette vis als makreel, zalm, haring, sardines en forel. Andere bronnen zijn visoliecapsules, verrijkte margarine en verrijkte eieren. Vissen kunnen het DHA niet zelf maken, maar halen dat uit algen. Ook mensen kunnen algen gebruiken als bron van DHA. Ons eigen lichaam maakt ook zelf DHA aan uit het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA), echter maar in beperkte hoeveelheden. De gemiddelde dagelijkse inname van EPA en DHA (158 mg, VCP 2012-2016) is lager dan de Nederlandse aanbeveling (200 mg).

Een verhoogde inname in lijn met de aanbeveling zal op mondiale schaal een grote belasting geven voor de nu al kwetsbare vispopulatie. De verwachting is verder dat door klimaatverandering, met als gevolg een afname in DHA-productie door algen, de hoeveelheid beschikbare DHA verder onder druk komt te staan. Vanwege deze uitdagingen zoeken wetenschappers en bedrijven naar kostenefficiënte en duurzame alternatieve bronnen van DHA.

Ingrediënten-producenten hebben reeds in 2011 aangekondigd bezig te zijn met het ontwikkelen van een gemodificeerde koolzaadolie rijk aan DHA. Na een succesvolle ontwikkelingsfase is een olie ontwikkeld met 0,7 procent EPA en 3,7 procent DHA, oftewel ruim 600 mg EPA + DHA per eetlepel olie (15 ml). Er wordt geschat dat een hectare gemodificeerd koolzaad evenveel DHA levert als 10.000 kilo wilde vis. Canadese autoriteiten hebben eerder al toestemming gegeven voor het gebruik van het gemodificeerde koolzaad in visvoer en in diervoeding. Recent hebben ze ook goedkeuring gegeven voor het gebruik van deze koolzaadolie voor humane consumptie. Canada is op wereldschaal een grotes producent van koolzaadolie, verantwoordelijk voor meer dan 25 procent van de wereldproductie.

Canadese goedkeuring voor met DHA-verrijkte koolzaadolie