Nieuwe MVO-infokaart: Hoe kies je gezonde vetten en oliën in de supermarkt?

De supermarkt biedt een breed scala aan smeer- en bereidingsvetten. Maar hoe kunnen consumenten ervoor zorgen dat, in de beperkte tijd dat ze voor het schap staan, de gezondste margarines, oliën en vetten in het winkelmandje terecht komen? MVO’s nieuwe infokaart legt het uit. Ook aan Nutri-Score wordt in deze infokaart aandacht besteed. Deze infokaart is tot stand gekomen met medewerking van het Voedingscentrum.

De kaart is onderdeel van de MVO-serie over vetten en oliën en is een hulpmiddel voor gezondheidsprofessionals zoals diëtisten, praktijkondersteuners en JGZ-professionals, maar ook voor iedereen die interesse heeft in voeding en gezondheid.

De makkelijke en snelle keuze
Met deze infokaart kunnen gezondheidsprofessionals hun cliënten helpen om in de supermarkt de juiste smeer- en bereidingsvetten in hun winkelmandje of -kar te leggen. De vuistregel voor mensen met weinig tijd is ’kies vloeibaar’. Vloeibaar is beter en dat geldt al decennia als advies van MVO en wordt in deze kaart praktisch toepasbaar gemaakt door op de verschillende verpakkingsvormen te wijzen. Heeft de consument meer tijd? Dan adviseren we het etiket te checken en te letten op producten met een lage hoeveelheid verzadigd vet en zout. Voor de consument die met een smartphone winkelt, biedt de Kies Ik Gezond-app van het Voedingscentrum extra gemak want die zie je of een product in de Schijf van Vijf valt.

Nutri-Score
Wat betreft Nutri-Score: dit logo voegt weinig toe. Het maakt geen goed onderscheid tussen gezonde en minder gezonde vetten. Soms is de Nutri-Score zelfs incorrect. Zo scoort olijfolie een B, terwijl sommige oliën met minder verzadigd vet (zoals zonnebloemolie) een C krijgen. Nutri-Score is helaas dus (nog) geen goede tool voor vetten en oliën.

Update andere MVO-infokaarten
Onlangs is de infokaart Plantensterolen vernieuwd. De visuele uitleg van de werking van plantensterolen is verbeterd, en er is een nieuwe infographic toegevoegd die de hoeveelheden plantensterolen die van nature in sommige plantaardige producten zitten (zoals oliën, noten, zaden, granen, fruit en groenten) vergelijkt met de hoeveelheden in verrijkte margarines.

Ook de infokaart over Omega-3 vetzuren: ALA, EPA en DHA heeft een update gekregen. De kaart bevat nu de meest recente innamegegevens uit de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 en enkele nieuwe bronnen zijn toegevoegd.

De kaart is gratis te bestellen en is al door vele gezondheidsprofessionals aangevraagd. Bestel of download de materialen via www.mvo.nl/kenniscentrum/.

 

 

Nieuwe MVO-infokaart: Hoe kies je gezonde vetten en oliën in de supermarkt?