Omega 3-vetzuren gekoppeld aan het behoud van een goede longgezondheid
Omega 3-vetzuren en longfunctie
De longfunctie neemt over het algemeen toe tijdens de vroege volwassenheid, bereikt dan een plateau, en neemt vervolgens af met het ouder worden. De versnelde achteruitgang van de longfunctie verhoogt het risico op chronische obstructieve longziekten (COPD). In Nederland zijn momenteel 549.000 mensen gediagnosticeerd met COPD (cijfers 2021). COPD brengen een grote ziektelast en hoge kosten met zich mee. De belangrijkste risicofactor voor zowel versnelde achteruitgang van de longfunctie als COPD is het roken van sigaretten, doordat dit een ontstekingsreactie in de longen veroorzaakt. Omega 3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen mogelijk de achteruitgang van de longfunctie en het ontwikkelen van COPD vertragen. Een recente studie onderzoekt de associaties tussen omega 3-vetzuren in de voeding met achteruitgang van de longfunctie en incidentele luchtwegobstructie bij volwassenen uit verschillende Amerikaanse cohorten.
Studieopzet
Onderzoekers ontwikkelden een tweedelige studie waarin het verband werd onderzocht tussen de omega 3-niveaus in het bloed en de longfunctie. In het eerste deel voerden de onderzoekers een longitudinaal, een observationeel onderzoek onder ruim 15.000 deelnemers. De onderzochte deelnemers waren over het algemeen gezond toen het onderzoek begon, al werd bij 23% al een verminderde longfunctie vastgesteld. De volwassen deelnemers waren gemiddeld 56 jaar oud, 55% was vrouw, en zij werden gemiddeld zeven tot twintig jaar gevolgd.
Uit dit longitudinale onderzoek bleek dat de longfunctie minder snel achteruit ging bij de deelnemers met de hoogste niveaus van omega 3-vetzuren in het bloed. De onderzoekers observeerden de sterkste associaties voor het omega 3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA).
In het tweede deel analyseerden de onderzoekers genetische gegevens uit een groot onderzoek onder Europese patiënten (ruim 500.000 deelnemers) van de UK Biobank. Ze bestudeerden bepaalde genetische markers in het bloed als een indirecte maatstaf voor de omega 3-niveaus in de voeding om te zien hoe deze correleren met de gezondheid van de longen. De resultaten toonden aan dat hogere niveaus van omega 3-vetzuren, waaronder ook DHA, geassocieerd waren met een betere longfunctie.
Conclusie
Deze grote cohortstudie suggereert dat omega 3-vetzuren de longgezondheid kunnen ondersteunen, mogelijk door hun ontstekingsremmende eigenschappen. Deze bevindingen roepen interessante vragen op voor toekomstige prospectieve studies naar het verband tussen omega 3-vetzuren en de longfunctie. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om wekelijks één portie (vette) vis te eten -zoals bijvoorbeeld zalm, makreel en sardines. De werkelijke gemiddelde Nederlandse consumptie van vis is echter aanzienlijk lager. Omega 3-vetzuren kunnen ook gehaald worden uit andere bronnen, waaronder visolie, noten en zaden, plantaardige oliën en verrijkte voedingsmiddelen.
De volledige studie is hier te vinden.