Aardbeizaadolie

Zoals de naam al suggereert, wordt aardbeizaadolie geperst uit de kleine zaadjes op de aardbei. Aardbeien zijn de vruchten van de Fragaria ananassa, een plant die wijdverspreid wordt geteeld in gematigde klimaten, veelal in China en de Verenigde Staten. De olie wordt op kleine schaal verkocht in Europa, terwijl de Verenigde Staten een volwassen markt voor aardbeizaadolie kent. 

Kleur, smaak en gebruik

Aardbeizaadolie heeft een lichtbruine kleur en een zoete aardbeiengeur. Al heeft het een gunstige vetzuursamenstelling, het wordt door onder andere een hoge prijs weinig gebruikt in de keuken. Door het hoge gehalte aan alfa-linoleenzuur wordt aardbeizaadolie vooral gebruikt voor huidverzorging, met name vanwege de aan de olie toegeschreven vochtregulerende en beschermende eigenschappen.

Gezondheid / Duurzaamheid 

Aardbeienzaadjes zijn een bijproduct van de fruitverwerkende industrie, waaronder die van vruchtensap en jam. Na het verzamelen, schoonmaken en drogen van de zaadjes wordt de koudgeperste olie geëxtraheerd. Aardbeizaadolie heeft een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten, waaronder het omega 3-vet alfalinoleenzuur.

De vetzuursamenstelling* van aardbeizaadolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

7,0

Enkelvoudig onverzadigde vetten

16,9

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

76,5
    Omega 6-vetten47,2
    Omega 3-vetten29,3

Aardbeizaadolie