Sprinkhaanolie

Om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien wordt er steeds meer gekeken naar alternatieve voedingsbronnen, waarvan olie verkregen uit gekweekte insecten er mogelijk een van kan zijn. Onderzoek naar verschillende insectensoorten laat zien dat vooral sprinkhaanolie als een mogelijke alternatieve vetbron kan dienen. Sprinkhanen bevatten naast een aanzienlijk deel eiwit ongeveer 10% vet. Voor alle voedingsmiddelen op basis van insecten geldt dat ze eerst goedgekeurd moeten worden als nieuw voedingsmiddel.  

Kleur, smaak en gebruik

Sprinkhaanolie heeft een prettige, fruitige geur. Het wordt momenteel in bepaalde gebieden van de wereld gebruikt om vlees in te bakken en zelfs als ingrediënt in haar- en huidcosmetica. Insectenolie met een minder aantrekkelijkesmaak, zoals kakkerlakolie, kan mogelijk gebruikt worden als industrieel smeermiddel of in verf. 

Gezondheid / Duurzaamheid

Sprinkhaanolie heeft een uitzonderlijk gunstig vetprofiel met een laag gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast is het rijk aan het omega 3-vet alfa-linoleenzuur. Sprinkhanen zijn makkelijk te kweken en hebben een lage milieubelasting. Ze worden vooral geschikt geacht als alternatieve eiwitbron, de olie die normaal weggegooid wordt zou als een duurzaam bijproduct kunnen dienen.

De vetzuursamenstelling* van sprinkhaanolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

2,3

Enkelvoudig onverzadigde vetten

35,0

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

58,4
    Omega 6-vetten43,5
    Omega 3-vetten14,8

 * Bron: Fatty acid composition of raphia weevil, cricket, grasshopper,... | Download Table (researchgate.net)

Sprinkhaanolie