Sprinkhaanolie
Kleur, smaak en gebruik
Sprinkhaanolie heeft een prettige, fruitige geur. Het wordt momenteel in bepaalde gebieden van de wereld gebruikt om vlees in te bakken en zelfs als ingrediënt in haar- en huidcosmetica. Insectenolie met een minder aantrekkelijkesmaak, zoals kakkerlakolie, kan mogelijk gebruikt worden als industrieel smeermiddel of in verf.
Gezondheid / Duurzaamheid
Sprinkhaanolie heeft een uitzonderlijk gunstig vetprofiel met een laag gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast is het rijk aan het omega 3-vet alfa-linoleenzuur. Sprinkhanen zijn makkelijk te kweken en hebben een lage milieubelasting. Ze worden vooral geschikt geacht als alternatieve eiwitbron, de olie die normaal weggegooid wordt zou als een duurzaam bijproduct kunnen dienen.
De vetzuursamenstelling* van sprinkhaanolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 2,3 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 35,0 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 58,4 |
Omega 6-vetten | 43,5 |
Omega 3-vetten | 14,8 |