Pompoenzaadolie

Pompoenzaadolie wordt geperst uit zaden van de pompoen (Cucurbita spp). Pompoenen komen oorspronkelijk uit Noordoost-Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, en zijn een van de oudste gedomesticeerde planten. Afhankelijk van het ras komen ze in veel verschillende kleuren, vormen en formaten voor. De grootste pompoen ooit geteeld woog 1190 kilo. Pompoenzaadolie wordt koudgeperst uit geroosterde zaden, waarbij het roosteren op hoge temperatuur de aromatische eigenschappen van pompoenzaadolie verbetert. De olie wordt beschouwd als een echte delicatesse in verschillende landen, waaronder Oostenrijk en Slovenië. 

Kleur, smaak en gebruik 

Pompoenzaadolie is donkergroen tot donkerrood van kleur en heeft een intense nootachtige smaak. Het wordt gebruikt als saladedressing, maar ook in bijvoorbeeld desserts. Zo geeft het vanille-ijs een heerlijke nootachtige smaak. Een paar druppels olie dienen verder als smaakmaker in bijvoorbeeld pompoensoep en lokale -veelal Oost-Europese- gerechten.

Gezondheid / Duurzaamheid 

Pompoenzaadolie heeft een iets hoger gehalte aan verzadigd vet dan veel andere vloeibare plantaardige oliën. Daarnaast bestaat het uit bijna gelijke hoeveelheden enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetten. Er worden verschillende -onbevestigde- gezondheidsvoordelen toegeschreven aan het gebruik van pompoenzaadolie, waaronder het verminderen van haaruitval en het verbeteren van de prostaatgezondheid.

De vetzuursamenstelling* van pompoenzaadolie is als volgt:

Totaal vet 

100

Verzadigde vetten

21,1

Enkelvoudig onverzadigde vetten

41,7

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

37,2
    Omega 6-vetten37,0
    Omega 3-vetten0,2

 * Bron: Chemical and Nutritional Characterization of Seed Oil from Cucurbita maxima L. (var. Berrettina)

 

Pompoenzaadolie