Pompoenzaadolie
Kleur, smaak en gebruik
Pompoenzaadolie is donkergroen tot donkerrood van kleur en heeft een intense nootachtige smaak. Het wordt gebruikt als saladedressing, maar ook in bijvoorbeeld desserts. Zo geeft het vanille-ijs een heerlijke nootachtige smaak. Een paar druppels olie dienen verder als smaakmaker in bijvoorbeeld pompoensoep en lokale -veelal Oost-Europese- gerechten.
Gezondheid / Duurzaamheid
Pompoenzaadolie heeft een iets hoger gehalte aan verzadigd vet dan veel andere vloeibare plantaardige oliën. Daarnaast bestaat het uit bijna gelijke hoeveelheden enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetten. Er worden verschillende -onbevestigde- gezondheidsvoordelen toegeschreven aan het gebruik van pompoenzaadolie, waaronder het verminderen van haaruitval en het verbeteren van de prostaatgezondheid.
De vetzuursamenstelling* van pompoenzaadolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 21,1 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 41,7 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 37,2 |
Omega 6-vetten | 37,0 |
Omega 3-vetten | 0,2 |
* Bron: Chemical and Nutritional Characterization of Seed Oil from Cucurbita maxima L. (var. Berrettina)