Saffloerolie

Saffloerolie wordt gewonnen uit de zaden van de saffloerdistel (Carthamus tinctorius). Deze distel groeit in Egypte, het westelijk deel van Noord-Amerika en het oosten van Azië. De saffloerdistel, tegenwoordig ook verbouwd in onder andere Rusland, Mexico en Kazachstan, is een plant die verwant is aan de artisjok. Van oudsher werd saffloer verbouwd vanwege de gele en rode kleurstof die uit de bloemen gewonnen kan worden, onder meer als alternatief voor het dure saffraan. Tegenwoordig wordt saffloer vooral verbouwd vanwege de zaden waaruit olie geperst wordt: elke bloem levert 15 tot 20 zaden. 

Kleur, smaak en gebruik

Saffloerolie is een lichtgele olie met een neutrale smaak. Het is vooral geschikt voor koude bereidingen, bijvoorbeeld door dressings, salades en (koude) sauzen. Hoewel het meeste onderzoek naar de voordelen van saffloerolie voor de huid anekdotisch is, is het een veelgebruikt ingrediënt in cosmetica en huidverzorgingsproducten.

Gezondheid / Duurzaamheid 

Koudgeperste saffloerolie bevat minimaal 70% gezonde onverzadigde vetten, met name linolzuur. Dit omega 6-vetzuur is een van de twee voor mensen essentiële vetten; een vet dat je lichaam nodig heeft maar niet zelf aan kan maken. 

De vetzuursamenstelling* van saffloerolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

10,2

Enkelvoudig onverzadigde vetten

13,7

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

72,1
    Omega 6-vetten71,9
    Omega 3-vetten0,2

 * Bron: NEVO, RIVM

Saffloerolie