Krillolie
Krillolie wordt gewonnen uit krill, een half-doorzichtig, garnaalachtig diertje uit de wateren van Antarctica. Krill behoort tot het dierlijk plankton en is een voedselbron voor walvissen, pinguïns en vele vissoorten. Het staat onderaan de voedselketen en is daarmee een erg belangrijk organisme voor het instandhouden van het ecosysteem op Antarctica. Het woord krill is afkomstig uit het Noors, en betekent vislarven. Er bestaan rond de 120 soorten krill.
Kleur, smaak en gebruik
Krillolie heeft zijn rode kleur door de rode kleurstof astaxanthine, een carotenoïde zoals bètacaroteen. De olie wordt met name verkocht als supplement, waarbij de capsules dienen als bron van de omega 3-vetten eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
Gezondheid / Duurzaamheid
Krill voedt zich met plankton en algen die onder het antarctisch pakijs groeien. Deze algen zijn rijk aan het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur, wat door krill omgezet wordt in EPA en DHA. Klimaatverandering heeft een belangrijke invloed op de krillstand, doordat smeltende ijskappen hun eet- en leefgebied verkleinen.
De vetzuursamenstelling* van krillolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 38,7 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 28,5 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 33,5 |
Omega 6-vetten | 2,9 |
Omega 3-vetten | 30,2 |