Sheaboter

Sheaboter, ook wel Karitéboter genoemd, is een vet gewonnen uit de noot van de Afrikaanse sheaboom (Vitellaria paradoxa). De sheaboom groeit in de droge savannegordel van Afrika, van Senegal in het westen tot Soedan in het oosten. Shea-vruchten zijn ronde tot langwerpige vruchten met een groene schil en geelgroen vruchtvlees. Ze hebben een grote, gladde pit waaruit sheaboter wordt geperst. Sheabomen groeien alleen in het wild, niet op plantages, en het duurt 20 jaar totdat de boom zijn eerste vruchten produceert. 

Kleur, smaak en gebruik

Sheaboter is ivoor van kleur als het onbewerkt is, eenmaal bewerkt wordt het wit. Het heeft een milde, nootachtige smaak en wordt in verschillende Afrikaanse landen gebruikt voor voedselbereiding. Meer recent is sheaboter ook te vinden als ingrediënt in producten als margarine en chocolade. Daarnaast wordt sheaboter gebruikt in cosmetica als een vochtinbrengende crème, zalf of lotion.

Gezondheid / Duurzaamheid

Sheaboter heeft net als andere tropische vetten, waaronder kokosolie en palmolie, een relatief hoog gehalte aan verzadigde vetten. Sheanoten worden meestal verzameld en verwerkt door lokale vrouwen en kinderen en is daarmee een belangrijke bron van inkomsten voor bewoners van de Afrikaanse sub-Sahara regio.

De vetzuursamenstelling* van sheaboter is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

48,7

Enkelvoudig onverzadigde vetten

44,9

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

6,0
    Omega 6-vetten5,9
    Omega 3-vetten0,1

 * Bron: Hulshof PJM, 2019

 

Sheaboter