Pistacheolie

Pistacheolie wordt geperst uit de vrucht van de Pistacia vera. De kleine, groene pistachenoot bestaat voor bijna de helft uit vet en behoort tot dezelfde familie als de cashewnoot. Het is eigenlijk een steenvrucht, net als abrikozen en amandelen. De bomen gedijen bij hoge temperaturen en droge grond, van nature vooral in Azië. Tegenwoordig zijn Iran en de Verenigde Staten toonaangevende producenten, samen produceren ze 75% van de totale wereldopbrengst. 

Kleur, smaak en gebruik

Pistacheolie heeft een groengele kleur en uitgesproken nootachtige smaak en geur. De olie is geschikt als tafelolie en geeft smaak aan bijvoorbeeld gestoomde groenten, groene salades, avocado en gerookte of gegrilde vis. Pistacheolie wordt ook gebruikt als huidolie en in cosmetica. 

Gezondheid / Duurzaamheid  

Pistacheolie is rijk aan enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet verlaagt het slechte cholesterol van het bloed. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten die verzadigd vet bevatten te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.

De vetzuursamenstelling* van pistacheolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

12,2

Enkelvoudig onverzadigde vetten

53,8

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

33,5
    Omega 6-vetten32,7
    Omega 3-vetten0,8

 * Bron: Virgin pistachio oil (archive.org)

 

Pistacheolie