Rijstolie
Kleur, smaak en gebruik
Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is om eten in te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken. Rijstolie is populair in de Aziatische keuken, waaronder die van China, Japan en Thailand. In Nederland wordt rijstolie enkel op kleine schaal gebruikt in de keuken en vinden we het vooral in cosmetica.
Gezondheid / Duurzaamheid
Rijstolie wordt geëxtraheerd uit een restproduct van de rijstteelt, namelijk het vlies om de rijstkorrel. De vetzuursamenstelling van rijstolie komt overeen met die van pompoenzaadolie, met gebalanceerde gehalten aan enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetten en een iets hoger gehalte aan verzadigde vetten vergeleken bij andere vloeibare oliën.
De vetzuursamenstelling* van rijstolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 19,2 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 39,3 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 35,0 |
Omega 6-vetten | 33,4 |
Omega 3-vetten | 1,6 |
* Bron: NEVO, RIVM