Rijstolie

Rijstolie (ook wel rijstvliesolie of rijstkiemolie genoemd) wordt gewonnen uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. Het zilvervlies bestaat uit de aleuronlaag, zaadhuid en vruchtwand van de rijstkorrel en bevat tot 18% olie. De grootste producenten van rijstolie zijn India, China en Japan.

Kleur, smaak en gebruik 

Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is om eten in te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken. Rijstolie is populair in de Aziatische keuken, waaronder die van China, Japan en Thailand. In Nederland wordt rijstolie enkel op kleine schaal gebruikt in de keuken en vinden we het vooral in cosmetica. 

Gezondheid / Duurzaamheid 

Rijstolie wordt geëxtraheerd uit een restproduct van de rijstteelt, namelijk het vlies om de rijstkorrel. De vetzuursamenstelling van rijstolie komt overeen met die van pompoenzaadolie, met gebalanceerde gehalten aan enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetten en een iets hoger gehalte aan verzadigde vetten vergeleken bij andere vloeibare oliën.

De vetzuursamenstelling* van rijstolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

19,2

Enkelvoudig onverzadigde vetten

39,3

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

35,0
    Omega 6-vetten33,4
    Omega 3-vetten1,6

 * Bron: NEVO, RIVM

 

Rijstolie